امروزه بر همه پرستاران و متصدیان مراقبتهای بالینی روشن است که همواره احتمال حضور بیمارانی با بیماریهای واگیردار در بیمارستان وجود دارد که درصورت عدم مدیریت صحیح، امکان ابتلا سایر بیماران و حتی پرسنل نیز وجود دارد. بنابراین برای حفظ ایمنی بیمار و پرسنل درهنگام حضور بیماران با بیماریهای واگیردار باید ایزولاسیون مناسب صورت گیرد. ایزولاسیون به معنای جداسازی بیمار میباشد که مشتمل بر دو قسمت احتیاطات استاندارد و احتیاطات براساس راه انتقال بیماری است.
انواع ایزولاسیون براساس راه انتقال بیماری
ایزولاسیون هوایی (Airborne Isolation)
احتیاطات هوایی (تنفسی) برای بیمارانی استفاده می شود که مشکوک به عفونتهایی هستند که از طریق قطرات هوایی منتقل می شوند. این به آن معنی است که باکتریها یا ویروسِها، عوامل بسیار کوچکی هستند که میتوانند از طریق ذرات معلق، با جریان هوا تا مسافت های زیادی منتقل شوند. نمونه ای از بیماریهایی که نیاز به ایزولاسیون تماسی دارند شاملِ TB (سل) ، آبله مرغان ، زونا، سرخک هستند.
شرایط ایزولاسیون هوایی:
- احتیاطات استاندارد رعایت شود.
- قرار گرفتن بیمار در یک اتاق ایزوله با فشار منفی نسبت به فضای سالن که در هر ساعت 6 مرتبه تعویض هوا انجام شود. در صورت وجود پنجره به فضای باز و عدم وجود فیلتر مناسب، پنجره ها باز شود.
- کارکنانی که در ارتباط با بیمار هستند باید ماسک تنفسی (N95) بپوشند.
- ملاقات کنندگان بیمار TBباید ماسک بزنند.
- افرادی که سابقه ابتلا به آبله مرغان و سرخک دارند و بطور طبیعی ایمنی کسب کردهاند نیازی به پوشیدن ماسک در هنگام ورود به اتاق بیماران مبتلا به آبله مرغان و سرخک ندارند.
- جابجایی بیماران به مواقع ضروری و با ماسک جراحی محدود شود. در چنین مواقعی به مناطقی که بیمار میرود، در خصوص ایزولاسیون اطلاع رسانی شود.
- پس از ترخیص بیمار، اتاق و کلیه وسایل آن تمیز و ضدعفونی شده و اتاق مربوطه اشعهگذاری شود.
ایزولاسیون معکوس (Protective Isolation)
ایزولاسیون معکوس برای محافظت از بیماران با سیستم ایمنی ضعیف در مقابل عفونت ها طراحی شده است.
نمونه ای از بیمارانی که نیاز به ایزولاسیون معکوس دارند شاملِ بیماران سرطانی، پیوند مغز استخوان و سایر پیوندها هستند.
شرایط ایزولاسیون معکوس:
- احتیاطات استاندارد رعایت شود.
- بیمار در یک اتاق مجزا با فشار هوای مثبت نسبت به هوای بیرون قرار گیرد.
- قبل از ورود به اتاق بیمار و مراقبت مستقیم از بیمار دست ها باید با مایع صابون شسته و با یک محلول ضدعفونی کننده، ضدعفونی شود.
- تنها پرسنل مسئول مراقبت از این بیماران حق ورود به اتاق را داشته و محدودیت ملاقات در مورد این بیماران رعایت شود.
- قرار دادن گل طبیعی در اتاق این بیماران ممنوع می باشد.
- خوردن میوهجات و سبزیجات تازه برای این بیماران ممنوع می باشد.
- بیمار، تنها جهت مواقع ضروری می تواند با پوشیدن ماسک جراحی اتاق خود را ترک نماید.
- پس از ترخیص بیمار، اتاق و کلیه وسایل آن تمیز و ضدعفونی شده، و اتاق مربوطه اشعه گذاری شود.
ایزولاسیون قطره ای (Droplet Isolation)
این نوع ایزولاسیون جهت بیماری هایی که از طریق قطرات انتشار می یابند استفاده می گردد. انتقال از طریق قطرات زمانی اتفاق می افتد که افراد سرفه یا عطسه می کنند و به این ترتیب قطرات وارد هوا می شوند و چون این قطرات سنگین هستند، خیلی سریع روی سطوح می نشینند و تا حدود یک مترامکان جابجایی دارند. نمونه ای از بیماریهایی که نیاز به ایزولاسیون قطرهای دارند شاملِ مننژیت مننگوکوکی، RSV و پرتوزیس میباشند.
شرایط ایزولاسیون قطرهای:
- احتیاطات استاندارد رعایت شود.
- بیمار را در اتاق ایزوله قرار دهید.
- به تهویهی خاص در مورد این بیماران نیاز نیست.
- کارکنان و ملاقات کنندگان بایستی جهت ورود به اتاق ماسک جراحی بپوشند.
- جابجایی بیماران به مواقع ضروری و همراه با ماسک جراحی محدود شود. در چنین مواقعی به مناطق ورود بیمار در خصوص ایزولاسیون اطلاع رسانی شود.
- پس از ترخیص بیمار، اتاق و کلیه وسایل آن تمیز و ضدعفونی شده و اتاق مربوطه اشعه گذاری شود.
ایزولاسیون تماسی (Contact Isolation)
احتیاطات تماسی برای بیماری هایی در نظر گرفته می شود که از طریق تماس مستقیم و غیر مستقیم منتقل می شوند. این بدان معناست که باکتریها یا ویروسهای عامل این بیماری ها می توانند از طریق تماس مستقیم با موضع عفونی و یا مایعات بدن و تماس با تجهیزاتی که توسط مواد عفونی آلوده شده اند، منتقل شوند. نمونه ای از عفونت هایی که نیاز به ایزولاسیون تماسی دارند شاملِ عفونت های ناشی از باکتری های مقاوم به چند آنتی بیوتیک مانند: استاف اورئوس مقاوم به متی سیلین (MRSA)، انتروکوک مقاوم به ونکومایسین (VRE)، RSU (که نیاز به ایزولاسیون قطره ای نیز دارند) و انتروکولیت کلستریدیوم، میباشند.
شرایط ایزولاسیون تماسی:
- احتیاطات استاندارد رعایت شود.
- بیمار را در اتاق ایزوله قرار دهید.
- به تهویهی خاص در مورد این بیماران نیاز نیست.
- زمان ورود به اتاق بیمار پوشیدن گان و دستکش الزامیست. گان و دستکش را قبل از ترک اتاق بیمار درآورده و دستها را بشویید.
- تا جایی که ممکن است از بکار بردن وسایل مشترک بین بیماران اجتناب کنید. اگر استفاده از وسایل مشترک اجتناب ناپذیر است، این کار پس از تمیز نمودن و ضدعفونی کامل وسیله مورد نظر انجام گیرد.
- پس از ترخیص بیمار، اتاق و کلیه وسایل آن تمیز و ضدعفونی شده و اتاق مربوطه اشعه گذاری شود.
دسته بندی بیماری های عفونی براساس روش ایزولاسیون
جداسازی تماسی | جداسازی قطره ای | جداسازی هوایی |
---|---|---|
اسهال در بیماران عفونی با سطح بهداشتی پایین و بی اختیاری آبله مرغان با راشهای وسیع عفونت های تنفسی در نوزادان و کودکان نوپا دکوبیتوس اولسر کنژکتیویت حاد ویروسی دیفتری هپاتیت A,E برای بیماران با سطح بهداشتی پایین و بی اختیاری سل مقاوم به درمان سارس آبله رینو ویروس تب ویروسی خونریزی دهنده سرخجه مادرزادی | مننژیت سیاه سرفه پنومونی آدنوویروس دیفتری آنفولانزا عفونت های مننگوکوک اوریون پنومونی مایکو پلاسما *سرخجه سارس تب ویروسی خونریزی دهنده رینو ویروس | آبله مرغان با راش های وسیع راش های ماکوپاپولار با سرفه، آبریزش بینی و تب سرخک سل سارس زونا |
منبع: کتاب راهنمای کشوری نظام مراقبت عفونتهای بیمارستانی
با سلام، لطف کنید و احتیاطات استاندارد را هم بنویسید.
اصول احتیاطات استانداردشامل: 1) شستن دست ها 2) دستكش 3) ماسك، محافظ چشم، محافظ صورت 4) گان 5) تجهيزات و وسايل مراقبت از بيمار 6) ملحفه 7) سلامت شغلي و پاتوژن هاي منتقله از راه خون 8) محل استقرار و مراقبت از بيمار
سلام ببخشید فرق قرنطینه و ایزولاسیون چیست اگر ممکنه لطفا واسم توضیح بدید
تفاوت قرنطینه با ایزوله
ایزوله (جداسازی بیمار) به معنای جداسازی مبتلایان قطعی به یک بیماری عفونی از دیگر افراد است. اما قرنطینه به معنی محدودکردن رفتوآمد افرادی است که در معرض یا در تماس با مبتلایان بودهاند. افراد درون یک قرنطینه ممکن است سالم باشند یا خود ندانند که آلوده شدهاند یا اینکه نشانههای نداشته باشند.