فهرست مقالات
طرز تهیه سرم هپارین
با توجه به دستور پزشک چنانچه انفوزیون سرم هپارین به صورت 500u/hr ,750u/hr ,1000u/hr درخواست گردد، طرز تهیه به صورت زیر خواهد بود:
500u/hr: ser D/W 5% 100 CC + 5000 uHeparin 10 gtt/min
750u/hr: ser d/W 5% 100 CC + 7500 uHeparin 10 gtt/min
1000u/hr: ser D/W 5% 100 CC + 10000 uHeparin 10 gtt/min
با میزان فوق برای هر منظور، استفاده از سرم هپارین به صورت ۱۰قطره میکروست در دقیقه خواهد بود.
طرز تهیه سرم استرپتوکیناز (streptokinase)
1vial stk = 750000u
ser D/W 5% 100CC + 2AMP STK (1/500/000 U)
در صورتیکه دستور پزشک انفوزیون سرم در عرض یک ساعت باشد، تعداد قطرات 100 قطره در دقیقه میباشد.
تعداد کل قطرات سرم استرپتوکیناز بر حسب میکروست = ۶۰۰۰ قطره
مدت زمان انفوزیون سرم بر حسب دقیقه با سرعت ۱۰۰ قطره در دقیقه = ۶۰
استرپتوکیناز یک آنزیم ترومبولتیک است که در انفارکتوس میوکارد، آمبولی ریه، ترومبوز شریان کرونری و انسداد شریانهای ریوی کاربرد دارد. هر ویال استرپتوکیناز حاوی 750000 واحد دارو میباشد که معمولاً برای بیماران 1500000واحد (معادل 2 ویال) تجویز میشود. توجه داشته باشید قبل از تزریق، PT-PTT چک شود.
ابتدا ویال اول را با 5 سی سی آب مقطر حل و داخل 100سی سی سرم میکروست رقیق نموده و در عرض 30 الی 45 دقیقه انفوزیون شود. سپس ویال دوم را به صورت قبل حل نموده و داخل میکروست رقیق نمایید و در عرض 45دقیقه مجدداً انفوزیون کنید. یک ساعت پس از اتمام ویال دوم، از بیمار EKG بگیرید.
تذکر
- جهت جلوگیری از تهوع و التهاب بیمار حین تزریق استرپتوکیناز می توان از آمپول پلازیل و هیدروکورتیزون بصورت پروفیلاکسی بهره برد .
- حل نمودن آمپول استرپتو کیناز باید به آرامی انجام گیرد و از تکان دادن آن خودداری شود .
- درصورت ایجاد حساسیت مثل افت فشار خون، بی قراری، لرز، تهوع و آریتمی انفوزیون را قطع نمایید .
- حین انفوزیون استرپتوکیناز ، بیمار را از نظر فشار خون، نبض، ریت و ریتم قلبی، خونریزی و حساسیت به دارو مکرر کنترل نمایید .
- درصورتی که دیس ریتمی قلب بصورت PVC مولتی فوکال ، short run VT بود از بلوس لیدوکایین استفاده شود و در صورتی که بلوس لیدوکایین اثر بخش نبود برای بیمار سرم لیدوکایین شروع نمایید . ( رجوع شود به پروتکل لیدوکایین )
- پس از پایان پروتکل استرپتوکیناز، در صورتی که فشار خون بیمار بالای P/100 بود، سرم TNG به صورت gr/min mic10-5 شروع شود و با توجه به فشار خون بیمار دوز آن افزایش داده شود. در صورتی که BP<100mmH باشد سرم TNG شروع نشده یا Hold شود.
- یک ساعت پس از پایان پروتکل استرپتوکیناز، از بیمار EKG گرفته شود.
- هشت ساعت پس از پایان پروتکل استرپتوکیناز، آنزیمهای قلبی (CPK-LDH ) بیمار چک شود.
- چهار ساعت پس از پایان پروتکل استرپتوکیناز، PT-PTT بیمار چک شود. در صورت نرمال بودن، طبق دستور پزشک عمل کنید و در صورت اختلال در جواب PT-PTT، در مورد تزریق هپارین با پزشک معالج بیمار مشورت نمایید.
- مقدار P.T.T دو بار در روز چک شود ( ۶عصر، ۶صبح ). در صورتی که P.T.T>90 باشد دوز هپادین %25 ( ۱۵۰۰u ) کاهش داده شود و زمانی که P.T.T<50 باشد %25 افزایش داده شود. ( بهتر است جهت کاهش یا افزیش با پزشک مربوطه هماهنگ شود).
موارد کنتراندیکاسیون مطلق
- سابقه سکته مغزی در یک سال اخیر مخصوصاً اگر هموراژیک باشد.
- در سه ماه اخیر سابقه جراحی داشته باشد.
- سابقه خونریزی معده داشته باشد.
- اختلال انعقادی داشته باشد.
- در ۹ ماه اخیر استروپتوکیتاز دریافت کرده باشد.
- فشار خون بالاتر از ۱۸۰ باشد.
طرز تهیه سرم داروئی (G.I.K) (گلوکز – انسولین ریگولار – پتاسیم)
سرم گلوکز، انسولین، پتاسیم برای بیمارانی که درد سینه مقاوم و مداوم دارند و به سرم TNG و مسکن جواب نمیدهند کاربرد دارد. این محلول یک منبع انرژی زای بی هوازی است و قلب را از ایسکمی زود هنگام نجات میدهد. این پروتکل برای بیماران دیابتی و سکته قلبی کاربرد دارد. ابتدا 200 سی سی سرم دکستروز واتر %5 را با 20 سی سی کلرید پتاسیم %15 با 280 سی سی گلوکز هیپرتونیک %50 (معادل 6 ویال) با 25 واحد انسولین رگولار مخلوط کرده، محلول تهیه شده بصورت mg/kg/h 1-5/1 ( 15 قطره ) طی مدت 12 ساعت انفوریون گردد.
طرز تهیه سرم داروئی لیدوکایین
لیدوکایین جهت درمان آریتمیهای بطنی و جلوگیری از عود مجدد آریتمی کاربرد دارد. ابتدا 1 تا mg/kg 1.5 به طور آهسته وریدی تزریق شود و هر 3 تا 5 دقیقه تا برطرف شدن آریتمی تکرار شود تا مقدار آن به mg/kg 3 برسد. جهت درمان آریتمیهای بطنی مکرر (PVC مولتی فوکال، short run VT) از سرم لیدوکایین استفاده میشود. جهت انفوزیون سرم لیدوکایین 1 گرم لیدوکایین (معادل 10 ویال %2 که حجم هر ویال cc 5 میباشد) را با 450 سی سی سرم دکستروز واتر %5 رقیق نموده و بصورت mg/kg 4-2 (15 تا 30 قطره) انفوزیون شود.
به هیچ عنوان از ویالهای لیدوکائین ۵۰ سی سی به دلیل وجود اپی نفرین در داخل آن، جهت انفوزیون دائم و بولوس استفاده نشود.
طرز تهیه سرم داروئی آمیودارون
محلول سرم آمیودارون جهت درمان آریتمیهای بطنی و فوق بطنی کاربرد دارد. ابتدا 150 میلی گرم معادل یک آمپول بهصورت وریدی آهسته طی مدت 10 دقیقه تزریق کنید. سپس 300 میلی گرم آمپول آمیودارون ( معادل 2 آمپول ) را با 100 سی سی سرم دکستروز %5 داخل محفظه میکروست رقیق نموده و در مدت 6 ساعت اول بهصورت 1mg/min (با سرعت 20 قطره میکروست) انفوزیون شده و در مدت 18ساعت بعد به صورت 0.5mg/min (10 قطره میکروست) انفوزیون گردد.
طرز تهیه سرم دارویی سولفات منیزیم
این دارو اثر ضد آریتمی و ضد ایسکمی دارد و به نوعی با مهار کانال کلسیم، نوعی وازودیلاتور است. این سرم در بیمارانی که تغذیه نامناسب دارند و احتمال کاهش منیزیم در آنها زیاد است، بیمارانی که داروی مدر دریافت میکنند، بیمارانی که MI نموده بهویژه اگر همراه با QT طولانی باشد، بیماران اکلمسی و آن دسته از بیمارانی که MI نموده و قبل از 6 ساعت مراجعه نموده اند و نمیتوان از پروتکل استرپتوکیناز برای آنها استفاده نمود کاربرد دارد.
ابتدا 1 گرم سولفات منیزیم معادل 2 سی سی سولفات منیزم %50 ( هر ویال سولفات منیزیم 10 سی سی حجم دارد) را به همراه 100cc از سرم D/w %5، داخل میکروست ریخته و در عرض 15 دقیقه انفوزیون نمایید. سپس 9 گرم سولفات منیزیم معادل 18 سی سی سولفات منیزم (یعنی یک ویال کامل 10cc+8cc از ویال دیگر) را با 50 سی سی سرم دکستروز %5 رقیق نموده بهصورت 5 قطره در دقیقه انفوزیون نمایید.
تذکر
- در صورت نارسایی کلیوی و هیپرتانسیون پروتکل ادامه داده نشود.
- آنتی دوت سولفات منیزیم، کلسیم گلوکونات است.
طرز تهیه سرم دارویی دوپامین و دوبوتامین
دوپامین در درمان شوک کاردیوژنیک و برای افزایش برونده قلبی و افزایش فشار خون و جریان ادرار و در موارد شدید و مقاوم نارسایی احتقانی قلب کاربرد دارد. دوپامین در مقادیر کم (1 تا 2 ugr/kg/min ) موجب گشادی عروق مغز و کلیه و مزانتر میشود و برونده ادراری را افزایش میدهدو در مقادیر ( 2 تا 10 ugr/kg/min) موجب افزایش برونده قلبی میشود. در مقادیر بالای (10ugr/kg/min) موجب افزایش مقاومت محیطی و تنگ شدن عروق کلیوی و مزانتر شده و فشار خون را بالا میبرد.
دوبوتامین در افزایش برونده قلب به دنبال کاهش قدرت انقباضی قلب کاربرد دارد.
دارو را در ۱۰۰ سی سی میکروست رقیق نموده و با توجه به دستور پزشک معالج تعداد قطرات سرم را تنظیم کنید.
منبع
- سرم درمانی مراقبتهای پرستاری (سرمها وفراوردههای آن): فروزان آتش زاده شوریده، عضو هیأت علمی دانشگاه شهید بهشتی- انتشارات فکر نو ۱۳۷۸
- راهنمای درمان وریدی: دلانی، کونی وایت، راهنمای درمان وریدی، کونی وایت دلانی، مری لولوئیز ترجمه بهمن رضایی تبریز: انتشارات سالار۱۳۷۴
- آی.وی.تراپی (درمان داخل وریدی به زبان ساده) سوزان کی.مارکل- پول ترجمه: دکتر بابک عزیز افشاری نشر طبیب ۱۳۸۴
بسیار عالی مختصر و مفید
عالی بود