پرستاران عزیز: در هنگام مراقبت پرستاری از بیماران مبتلا به اختلال روان پریشی (اسکیزوفرنی) به نکات زیر توجه نمائید:
۱- بیمار را به خوابیدن در طول روز تشویق نکنید تا شب بخوابد.
۲- دریافت نوشیدنیهای کافئین دار مانند چای قهوه و نوشابه کولا را هنگام خواب محدود کنید ممکن است مانع خواب و استراحت بیمار شود. از روشهایی که به خواب رفتن را سریع میکند مانند نوشیدنی گرم غیر محرک (مثل شیر)، غذای سبک و مختصر و حمام ولرم یا ماساژ پشت استفاده کنید.
۳- با بیمار مشاجره نکنید امین و درستکار و پای بند به تمامی قول و قرارهای خود باشید بدین طریق بیمار به شما اعتماد و اطمینان بیشتری خواهد کرد.
۴- وقتی بیمار مضطرب است، رفتار پرخاشگرانه و تهاجمی او را با فعالیتهای حرکتی مانند مشت زدن به کیسه بوکس تغییر جهت دهید، فعالیت جسمی (ورزش) روشی امن و مؤثر جهت تخلیه تنش انباشته شده است.
۵- رفتاری آرام با بیمار داشته باشید، اضطراب مسری است و میتواند از خانواده به بیمار سرایت کند.
۶- از خندیدن، در گوشی و یا آهسته صحبت کردن در حالی که بیمار بتواند شما را ببیند ولی حرفهایتان را نشنود خودداری کنید. زیرا بیمار فکر میکند درباره او صحبت میکنید.
۷- وقتی بیمار چیزی گفت که به نظر شما مسخره مینماید نخندید. در این مورد با بیمار روانی بخندید، مثلاً وقتی بیمار عمداً جوکی برای شما تعریف میکند.
۸- در برابر بیمار شنونده خوبی باشید و به احساسات غریب و غیر عادی و خطرناک آن ها گوش دهید. تا از عقاید آنها مطلع شوید.
۹- بیمار احتیاج به اعتماد به خویش دارد و شما باید به او کمک کنید.
۱۰- با بیمار مشاجره نکنید و اعتقاد وی (مثل اما زمان را میبینم یا صدای ایشان را میشنوم) را انکار نکنید. بلکه بگوئید قبولش برای من مشکل است. مشاجره در مورد این عقاید، آنها را از بین نمیبرد بلکه اعتماد مریض را نسبت به شما کم میکند.
۱۱- اگر بیمار به دلیل سوء ظن یا ترس از مسموم شدن، از غذا خوردن خودداریکرد. غذای کنسرو شده بطوریکه خودش
درش را باز کند برایش آماده کنید.
۱۲- سطح محرکهای محیطی مثل (نور زیاد، تعداد افراد، سر و صدا، تزئینات شلوغ) را کاهش دهید. زیرا در این محیط بیمار مضطرب میشود.
۱۳- بدون اطلاع قبلی بیمار، او را لمس نکنید زیرا بیمار ممکنست لمس را به صورت تهدیدی درک کرده و با حالت تهاجمی (خشم) پاسخ دهد.
۱۴- تا میتوانید فکر بیمار را از توهمات پرت کنید ، در این مواقع او را ترک نکنید. دخالت دادن بیمار در فعالیتهای روزمره، و شرح موقعیتهای واقعی، او را به حقیقت باز میگرداند. در مورد مردم و حوادث واقعی با او صحبت کنید.
۱۵- بیمار را تشویق کنید و اجازه دهید تا فعالیتهای روزانه زندگی را در س سبب افزایش اعتماد به نفس بیمار میشود.
۱۶- مراقبت های فوق را به خانواده بیمار آموزش دهید.
جهت شناخت بیشتر بیماری اسکیزوفرنی اینجا کلیک کنید.