خیلی از زنانی كه به دوره یائسگی پا میگذارند از اینكه دچار عوارض گوناگونی میشوند تعجب میكنند، اما واقعیت این است كه بسیاری از زنان این مشكل را تجربه میكنند و باید بدانند طیف این علائم چقدر متنوع است و هركدام از این علائم را چگونه میتوان برطرف كرد.
هورمون هست، اما…
به گزارش سلامت نیوز به نقل از مجله سیب سبز ؛ بسیاری از مشكلات زنان پس از ورود به دوره یائسگی ناشی از هورمونهاست، البته برخلاف تصور بسیاری از زنان، خانمهای یائسه هم ترشح هورمون را دارند فقط میزان و نسبت ترشح هورمونها تغییر میكند. اگر میزان ترشح هورمونها در سطح مناسبی باشد. میتوان از بسیاری از مشكلات مثل از دست دادن بافت استخوانی، از دست دادن موها و چاق شدن جلوگیری كرد. در این مطلب به صورت فهرستوار به مشكلات اصلی زنان در دوره یائسگی اشاره و درمورد هركدام راهحلها و شیوههای درمانی مناسب و دردسترس پیشنهاد میشود.
مشكلات اصلی زنان در دوره یائسگی
1- لكهبینی یا خونریزیهای زنانه
به هرحال ممكن است خانمها حتی چندسال پس از شروع دوره یائسگی هم شاهد لكهبینی و خونریزی باشند. دركل تعریف لكهبینی و خونریزی در زنان یائسه این است كه آنها حداقل برای مدت 12 ماه هیچ دوره ماهانهای را تجربه نكرده باشند و پس از آن برای یك یا چندبار خونریزی یا لكهبینی را تجربه كنند. اولین قدم در چنین مواردی مراجعه به یك پزشك متخصص زنان و زایمان است كه معاینات و آزمایشهای لازم را در این مورد انجام داده و علتهای احتمالی را بررسی و تشخیص لازم را بدهد و درصورت لازم درمان را شروع كند. برخی از علتهای شایع خونریزی یا لكهبینی در دوره پس از یائسگی، نامنظم بودن و عدم تعادل هورمونی، پولیپها یا تغییرات دیگر در بافت واژن یا رحم است. در بیشتر موارد علت بروز این مسئله علت مهمی نیست اما از آنجایی كه برخی علتهای این مسئله میتواند جدی و مهم باشد، حتما باید به متخصص زنان مراجعه كرد تا پس از بررسی مشخص شود كه علت بروز این اتفاق چیست.
2- گرگرفتگی و گل انداختن
اگر پس از ورود به این مقطع از زندگیتان دچار احساس گرگرفتگی میشوید، بدانید كه تنها نیستید. جالب است بدانید كه برخی زنان حتی تا 70سالگی هم این احساسها را تجربه میكنند كه البته درمورد آنها بهنظر میرسد مسائلی مثل میزان بالای اضطراب، شیوه نامناسب زندگی و حتی اضطراب مزمن هم در این مورد دخیل است. باید گفت در دوره پس از یائسگی میزان ترشح هورمون استروژن از تخمدانها كاهش مییابد و بدن به دنبال جایگزین كردن هورمون استروژن از نقاط دیگر (مثلا از غدد فوق كلیوی) است. اما ممكن است با بالا رفتن سن غدد فوق كلیوی نتوانند این وظیفه را به انجام برسانند و اینگونه میشود كه ترشح نامنظم هورمون استروژن میتواند باعث بروز حالت گرگرفتگی و احساس گل انداختن صورت در زنان شود.
چه كار میتوانید انجام دهید: یك زن در تمام طول زندگیاش ترشح هورمونها را در بدنش دارد، فقط باید این ترشح هورمونی تعادل مناسب را داشته باشد. نتیجه مطالعات 25ساله یك گروه پزشكی در دانشگاه پنسیلوانیا نشان داده، بهترین راه برطرف كردن این احساس گرگرفتگی شیوه درمانی چند لایه است كه شامل استفاده از مكملها، آزمایشهای منظم سنجش هورمونی، تغییرات در سبك زندگی و رژیم غذایی مناسب است.
3- نازك شدن موها و ریزش مو
برای بسیاری از زنان نازك شدن و از دست دادن مقادیر قابل توجهی از موها، از مهمترین دلنگرانیهای دوره یائسگی است. یك علت اصلی این اتفاق میتواند برهم خوردن تعادل میان هورمونهای تستسترون و استروژن باشد كه در گذر زمان بدتر هم خواهد شد. البته ریزش موها میتواند به علت كمبود برخی مواد مغذی یا ناشی از تجربه كردن مقدار بالایی از اضطراب باشد.
چه كار میتوانید انجام دهید: اولین كاری كه باید انجام دهید این است كه از خودتان بپرسید: «وضعیت تغذیه من چطور است؟» برای آنكه سیكل رشد موهای شما حالت مناسبی داشته باشد و از نازكشدگی و ریزش موها جلوگیری كنید، استفاده از رژیم غذایی با اندكس كلیسمیك پایین و مكملهای غذایی و معدنی مناسب میتواند مفید باشد. برای آنكه رژیم غذایی مناسبی داشته باشید، ویتامین A و B (بهخصوص بیوتین) و نیز ویتامینهای C، D، E، كلسیم، منیزیم، روی و آهن به همراه اسیدهای چرب امگا3 میتواند بسیار موثر باشد و به موهای شما كمك كند.
4- تغییرات واژن
بسیاری از زنانی كه پا به دوره منوپوز (یائسگی) میگذارند، تغییراتی را در واژن خود تجربه میكنند كه علائم آن میتواند بسیار متفاوت باشد؛ كمی خارش، خشكی محیط، احساس ناراحتی و از دست دادن تمایل به ارتباط جنسی برخی از این علائم هستند. تغییراتی كه به نازك شدن و خشكی بافت دیواره واژن میانجامد، میتواند ناشی از كاهش میزان استروژن در بدن باشد. از آنجایی كه بسیاری از زنان از بیان كردن این موضوع خجالت میكشند و به پزشك مراجعه نمیكنند، علائم آنها شدیدتر شده و درمان آنها سختتر میشود.
چه كار میتوانید انجام دهید: درمان در این مورد به افزایش ضخامت و افزایش ثبات دیواره واژن متمركز است. در مورد بسیاری از زنان، نوشیدن مایعات به اندازه كافی، استفاده از پمادهای موضعی حاوی ویتامین E و استفاده از پمادهای نرمكننده موضعی میتواند مشكل را به اندازه زیادی كاهش دهد. در زنانی كه دچار از بین رفتن بافت واژن (آتروفی واژن) میشوند استفاده از تركیبات استروژن موضعی میتواند بسیار كمككننده باشد.
5- مشكل بیاختیاری ادراری
مشكل بیاختیاری ادراری در میان زنان مسن یك مشكل بسیار شایع است. مشكلاتی مثل تكرر ادرار یا احساس نیاز به دفع و احساس اضطرار در دفع ادرار ناشی از نازك شدن و ضعیف شدن عضلات لگن و نیز ناشی از ضعیف شدن بافت همبند لگن است. البته مسائلی مثل اضافه وزن، مقاومت به انسولین و نیز استفاده از برخی مواد محرك هم میتواند در این زمینه تاثیر داشته باشد.
چه كار میتوانید انجام دهید؟ باید این را بدانید كه اگر هرچه زودتر دنبال برطرف كردن علائم ادراری باشید، به پاسخ بهتری خواهید رسید و درمان شما راحتتر خواهد بود. برای گروهی از زنان تنها استفاده از كرمهای موضعی استروژن برای چندروز میتواند همه مشكلاتشان را برطرف كند. همچنین برخی ورزشهای خاص برای عضلات كف لگن هم میتواند در این زمینه كمككننده باشد. طب سوزنی هم توانسته در بسیاری از زنان این مشكل را حل كند. باید از یك متخصص تغذیه كمك بگیرید تا غذاهای محرك مثانه را از رژیمغذایی خود حذف كنید. اگر دیابت دارید یا دچار اضافه وزن هستید، بدانید كه این مسائل میتواند مشكل شما را بدتر كند. درنهایت هم تكنیكهای جدید جراحیهای كوچك یا حتی عملهای غیرجراحی مثل لاپاروسكوپی هم میتواند به درمان شما كمك كند.