نام شرکتElsevier در سال ۱۵۸۰ زمانی که لوئیس الزویر(Lowys Elsevier) شروع به فروختن کتاب به دانشجویان کرد مطرح شد. Elsevier یکی از اولین ناشرانی است که به چاپ مجلات علمی و شرح وقایع علمی پرداخته است. نویسندگانی که با Elsevier همکاری داشته اند از نامداران روزگار خود بوده اند که می توان از اسکالیجر (Scaliger)، گالیلئو (Galileo) ،اراسموس (Erasmus) و دکارت (Descartes) نام برد. شعبه اصلیElsevier در آمستردام هلند می باشد.
Sciencedirect به عنوان یکی از محصولات Elsevier بیش از یک چهارم اطلاعات online جهانی در زمینه های علوم ، فنی و پزشکی را ارائه می کند. Sciencedirect یک منبع اطلاعاتی مهم و ضروری برای میلیون ها متخصص در سراسر جهان است.
از زمانیکه SD در ۱۹۹۷ به بازار عرضه شد، از یک پایگاه اطلاعاتی وب از مجلات الکترونیکی الزویر به بزرگترین فراهم کننده جهانی از متون علمی، فنی و پزشکی (STM Literature) تکامل یافته است.
به وسیله این پایگاه ، کاربران در حال حاضر به بیش از ۲۵۰۰ مجله علمی، فنی، پزشکی ، ۲۶۰۰۰ کتاب و ۱۲۶۰۹۹۳۸ مقاله دسترسی پیدا می کنند. بسیاری از مقالات این پایگاه پس از مرور و بررسی و پیش از انتشار به شکل چاپی ، به صورت online قابل دسترس هستند.
حوزه های موضوعی:
پوشش موضوعی آن عبارتند از: کشاورزی و علوم زیستی ، هنرها و علوم انسانی ، بیوشیمی، ژنتیک وزیست شناسی مولکولی ، تجارت، مدیریت و حسابداری ، مهندسی شیمی ،شیمی ، علوم تصمیم گیری(Decision Sciences) ، زمین و علوم سیاره ای ، اقتصاد، اقتصاد سنجی و مالی ، انرژی ،مهندسی ، محیط زیست ، ایمنی شناسی و میکروبیولوژی ، علوم مواد ، ریاضیات، پزشکی و دندانپزشکی ، علوم اعصاب ، پرستاری، فارماکولوژی، سم شناسی و علوم دارویی ، فیزیک و ستاره شناسی ، روانشناسی ،علوم اجتماعی ، دامپزشکی و علوم دامی
عضویت:
با توجه به اینکه دسترسی به ScienceDirect بر اساس IP Address ها تنظیم شده است و احتیاجی به وارد کردن user name و password ندارد، ولی با عضویت (Register) در این پایگاه ضمن اینکه همزمان در سایر پایگاه هایElsevier عضو می شوید با ایجاد یک پروفایل شخصی(My Profile) از امکاناتی مانند ذخیره کردن جستجو ها، ایجاد لیستی از نشریات مورد علاقه (My Favorite Journals and Book Series) و سیستم آگاهی رسانی (alerts) Search Alerts، Journal Issue Alerts و Citation Alerts و ایجاد تاریخچه جستجو (search history) و ترکیب کردن جستجوها با هم استفاده کنید.
توجه: عضویت در این پایگاه، امکان استفاده از مقالاتی که نیاز به نام کاربری و رمز عبور دارند را فراهم نمی کند.
روش های جستجو در Sciencedirect
۳ روش جهت جستجو در این پایگاه فراهم شده است که عبارتند از :
جستجوی ساده ، جستجوی پیشرفته و جستجوی تخصصی
در روش جستجوی ساده یا سریع کلمه یا عبارت جستجو را در کادر جستجو وارد می کنیم، جستجوی ما در تمام فیلدهای عنوان (Title)، چکیده (Abstract)، کلید واژه ها(keywords) و نویسندگان(authors) انجام خواهد شد. جستجوی سریع در همه صفحات این پایگاه تعبیه شده است.
در صورت دانستن عنوان مجله یا کتاب، شماره ، جلد و صفحه می توان اطلاعات آن را نیز برای بدست آوردن نتایج مرتبط تر در کادرهای مربوطه وارد کرد.
جهت انجام جستجوی دقیق تر و نظام یافته تر از جستجوی پیشرفته Advanced search استفاده می کنیم.
سربرگ های موجود در جستجوی پیشرفته عبارتند از :
All-Journals-Books-Refrence works-Images
کاربرد سر برگ All برای جستجو در همه منابع به صورت همزمان ارجحیت دارد.
در هر یک از کادر های جستجو، کلمه جستجو را وارد کنید و اگر در هر کادر جستجو دو کلمه وارد کنید آن را به عنوان یک عبارت در نظر می گیرد.
در روش جستجوی پیشرفته شما می توانید از عملگرهای AND، OR و AND NOT استفاده نمایید . می توانید منابع جستجوی خود را به مجلات، کتابها و تصاویر محدود نمایید. می توانید موضوع (subject) جستجوی خود را مشخص کنید و اگر تمایل داشتید که در چند موضوع جستجوی شما انجام شود با استفاده از crtl+click انتخاب کنید. می توانید جستجوی خود را از لحاظ زمانی محدود کنید.
امکان جستجو در انواع تصویر اعم از نمودار، جدول ، عکس و ویدئو درSD وجود دارد. در جستجوی تصاویر می توانید از گزینه های امکانات تصاویر هممچون دانلود سایز کامل، دانلود تصویر با کیفیت بالا و همچنین تهیه اسلاید ppt در متن مقاله بهره مند شوید. همچنین امکان دانلود ویدئو در این پایگاه وجود دارد.
شکل تخصصی تر جستجوی پیشرفته جستجوی تخصصی Expert search یا جستجوی کارشناس نام دارد که در این جا به برخی امکانات این نوع جستجو اشاره می-شود:
امکان انتخاب search terms (اصطلاحات خاص و برگزیده )، امکان جستجوی نام ناشر یا ژورنال ، جستجوی نام نویسنده خاص، برای جستجوی صورتهای جمع کلمات با قاعده (مثال: city کلمات city, cities, city’s, cities را نیز بازیابی می کند.) ، در بر گرفتن stop words کلماتی که معمولا قابل جستجو نیستند ( مانند by,an.,so,of,…)) و باید داخل } یا ” قرار بگیرند تا در جستجو محسوب شوند و …
اطلاعات دقیق تر و راهنمای نحوه جستجو در آن در قسمت ذکر شده است.
گردآوری و تدوین : س. کاشیان
کارشناس علوم اطلاعات و دانش شناسی
پاییز ۱۳۹۳
منبع:
http://www.sciencedirect.com