اخیرا از سوی معاونت درمان وزارت بهداشت استانداردهای الزامی فضای فیزیکی، تجهیزات و نیروی انسانی بلوک (بخش) پس از زایمان یا پست پارتوم به کلیه بیمارستانها جهت اجرا ابلاغ گردیده است؛ که جهت اطلاع پرسنل این بخش و مسئولین محترم بیمارستانها منتشر می گردد:
در این بخش مراقبت از مادر پس از سقط، مراقبت ازمادر و نوزاد از ۲ ساعت پس از زایمان طبیعی تا زمان ترخیص ومراقبت از مادر و نوزاد در ساعت دوم پس از سزارین تا زمان ترخیص ارائه می شود. حداقل زمان بستری برای زایمان طبیعی ۲۴ ساعت و برای سزارین ۴۸ ساعت می باشد.
برای مادرانی که زایمان طبیعی داشته اند می بایست مراقبت از مادر و نوزاد دو ساعت اول در بلوک زایمان و از ساعت دوم تا زمان ترخیص مطابق با دستورالعمل های وزارت بهداشت در بخش پس از زایمان (پست پارتوم) انجام گیرد. برای مادرانی که سزارین می شوند می بایست مراقبت یک ساعت اول در ریکاوری اتاق عمل و مراقبت از مادر و نوزاد از ساعت دوم بعد تولد تا زمان ترخیص مطابق با دستورالعمل های وزارت بهداشت در بخش پس از زایمان (پست پارتوم) انجام گیرد.
ساختار فیزیکی بخش
هر اتاق باید فضای کافی (حداقل ۹ مترمربع به ازای هر تخت) برای پذیرش مادر و نوزاد داشته باشد و امکان اقامت همراه فراهم باشد. در هر اتاق باید یک سینک دستشویی و یک دوش و یک توالت وجود داشته باشد.
بهتر است هر اتاق یک پنجره حفاظ دار به فضای بیرون داشته باشد.
تعداد تخت
این بخش می تواند با توجه به تعداد زایمان به صورت بخشی مجزا و یا اختصاصی چند تخت در بخش جراحی زنان در نظر گرفته شود. به ازای هر تخت زایمان ۶ تخت پست پارتوم لحاظ شود (کتاب استاندارد برنامه ریزی و طراحی بیمارستان ایمن مجموعه پنجم بخش زایمان صفحه ۷۰).
تجهیزات مورد نیاز
تجهیزات بخش پس از زایمان مانند سایر بخش های بیمارستانی است. تجهیزات کنترل علایم حیاتی، ساکشن، اکسیژن و سرم تراپی لازم است و تجهیزات احیاء باید در دسترس سریع باشد.
ارائه دهندگان خدمات
در صورتی که بخش پست پارتوم مجزا وجوددارد. ارائه دهندگان خدمت متخصص زنان و مامامی باشند. درصورتی که پست پارتوم قسمتی از بخش جراحی زنان باشد: متخصص زنان، ماما و پرستار با اولویت ماما
ضریب نیروی انسانی به ازای تخت برای این بخش ۶۳/۱ در نظر گرفته شده است. به ازای هر ۱۰ تخت پست پارتوم با ضریب اشغال ۹۰% تعداد ۱۶ ماما جهت مراقبت مادر و نوزاد در نظر گرفته شود.
نحوه ارائه خدمات
ارائه خدمت می بایست بر اساس پروتکل های استاندارد (راهنمای کشوری ارائه خدمات مامایی و زایمان و …) انجام شود.