هالوپریدول از دسته داروهای ضدسایکوز (اختلالات روان) است. این دارو برای کنترل علایم بسیاری از اختلالات روان از جمله اسکیزوفرنی، اختلال دو قطبی و تیک مورد استفاده قرار می گیرد. این دارو در کوتاه کردن دوره ی بیماری و کم کردن علایم و جلوگیری از حملات بعدی مؤثر می باشد و نباید زودتر از موعد مقرر و بدون نظر پزشک قطع شود.
هالوپریدول به صورت قرص و آمپول و قطره در دسترس می باشد. از نوع تزریقی آن در موارد پرخاشگری شدید بیمار استفاده می شود. هالوپریدول مانند بسیاری از داروهای دیگر علاوه بر مزایای درمانی ممکن است عوارضی هم داشته باشد که این عوارض همیشه و در تمامی افراد ظاهر نمی شود و اگر هم بروز پیدا کند؛ همیشه خطرناک و جدی نیست. روانپزشک زمانی این دارو را تجویز می کند که مزایایش بسیار بیش تر از عوارضش باشد.
عوارض جانبی و تغییرات فیزیولوژیک ماندگار و دائمی نیستند. بلکه به علت حضور فعال ماده در بدن ایجاد شده، موقتی بوده و نشان دهنده ی تاثیر دارو نیز می باشد. بسیاری از عوارض دارویی قابل درمان هستند و نیازی به قطع دارو نیست و باید در اولین فرصت با پزشک مشورت شود.
برخی از عوارض جانبی هالوپریدول
- ممکن است در برخی افراد اشکال در بلع ایجاد شود.
- در بعضی بیماران انقباض و گرفتگی عضلات که به صورت کج شدن گردن و ستون فقرات است بروز می کند.
- اشکال در صحبت کردن، کشیدن پا به زمین هنگام راه رفتن و سختی عضلات ساق پا و بازوها ممکن است بوجود بیاید.
- احتباس ادرار و مدفوع، تاری دید، افزایش وزن، خواب آلودگی، حساسیت های پوستی و کاهش میل جنسی نیز از عوارض احتمالی دارو می باشد.
عوارض جانبی دارو، معمولا برگشت پذیر و قابل درمان است.
تداخل هالوپریدول با سایر داروها
مصرف بعضی از داروها به همراه هالوپریدول باعث کاهش یا افزایش اثر دارو می شود، لذا لازم است قبل از مصرف هر گونه دارو با پزشک مشورت کنید. لطفا به موارد زیر توجه نمایید:
مصرف همزمان هالوپریدول با الکل، برخی داروهای ضد درد، داروهای مخدر و آرام بخش ها موجب خواب آلودگی بیش از حد، تنفس نامناسب و افت فشار خون می گردد.
نکات قابل توجه در مصرف داروی هالوپریدول
- این دارو باید با نظر پزشک مصرف شود. از افزایش یا کاهش و یا قطع آن بدون نظر پزشک خودداری نمایید .
- دارو می تواند همراه غذا و یا با معده خالی و یک لیوان آب میل شود. در صورت بروز مشکلات گوارشی بهتر است همراه غذا مصرف شود.
- هنگام مصرف این دارو از رانندگی یا انجام کارهایی که نیاز به هوشیاری دارد، خودداری کنید زیرا با مصرف دارو امکان بروز خواب آلودگی وجود دارد.
- از تماس محلول های خوراکی هالوپریدول با پوست خودداری نمایید زیرا می تواند باعث واکنش های پوستی شود.
- از قرارگرفتن بیش از حد در مقابل آفتاب خودداری کنید و از لوسیون های محافظ نور خورشید، عینک آفتابی و پوشش کامل استفاده کنید.
- کم شدن بزاق بخصوص در بیماران سالخورده باعث خشکی دهان، پوسیدگی دندان و بیماری های لثه و دهان می شود. بنابراین حفظ بهداشت دهان و مسواک زدن و خلال و نخ دندان توصیه می شود.
- برای کاهش یبوست ناشی از دارو، مقدار کافی مایعات، میوه و سبزی مصرف نمایید و تحرک و فعالیت های ورزشی خود را افزایش دهید.
- در صورت فراموش کردن یک دوز از دارو از دو برابر کردن دوز بعد خودداری کنید.
- در صورت بارداری، قبل از مصرف دارو، بارداربودن خود را به پزشک اطلاع دهید.
- در زمان شیردهی، قبل از مصرف دارو با پزشک مشورت نمایید.
- دوره ی درمانی را کامل کنید. برای رسیدن به اثرات مناسب ممکن است هفته ها وقت زمان لازم باشد.
منبع: