در مقاله «فشار خون چیست؟» در مورد فشار خون و علائم آن صحبت کردیم. در این مقاله با ما همراه باشید تا علل بروز فشار خون و نحوه کنترل آن را با هم بررسی کنیم.
علل بروز فشار خون بالا
- کشیدن سیگار
- چاقی و اضافه وزن
- بیماری دیابت
- کم تحرکی بدن مثل نشستن طولانی پشت میز کار
- ورزش نکردن
- مصرف زیاد نمک و غذاهای شور
- مصرف کم کلسیم، پتاسیم و منیزیم در غذاها
- کمبود ویتامین D در بدن
- مصرف الکل
- استرس
- افزایش سن
- برخی داروها مثل قرص های ضدبارداری
- زمینه ارثی و ژنتیکی
- سابقه خانوادگی ابتلا به فشار خون بالا
- بیماری مزمن کلیوی
- بیماری ها و یا تومور غدد فوق کلیه
- بیماری ها و یا تومور غده تیروئید
- نواقص مادرزادی موجود در رگ های خونی
اصول مهم در کنترل فشار خون
- اصلاح شیوه زندگی
- کاهش وزن در صورت داشتن وزن بالا (کنترل وزن)
- افزایش تمرین بدنی (فعالیت و ورزش) حداقل ۳ روز درهفته ترجیحاً پیاده روی
- رژیم غذایی کم نمک (کمتر از ۶ گرم نمک در روز)
- افزایش مصرف میوه و سبزیجات
- حفظ دریافت کافی کلسیم و منیزیم با مصرف لبنیات کم چربی یا بدون چربی
- کاهش دریافت چربی های اشباع شده و کلسترول به منظور حفظ سلامتی قلب و عروق (جهت رسیدن به این منظور باید مصرف گوشت قرمز را به حداقل رسانیده و مصرف گوشتهای سفید مثل مرغ و بخصوص ماهی افزایش یابد.)
- قطع مصرف دخانیات (سیگار- قلیان و پیپ)
- مراجعه منظم به پزشک معالج
- مصرف دارو بهطور منظم
- رعايت رژيم غذايي مناسب (كم نمك و كم چرب) و افزایش مصرف سبزی و میوه
- داشتن فعاليت بدني منظم
- عدم مصرف سيگار و الكل (در افراد فشارخوني كه دخانيات مصرف ميكنند بروز سكته قلبي و بيماري قلبي دو تا سه برابر نسبت به افراد سالم بيشتر است)
- افزایش مصرف ميوه و سبزيجات: مصرف میوهها و سبزیجات بهدليل داشتن مادهای بهنام پتاسيم موجب كاهش فشار خون میشود .
- روزانه يك قاشق سوپخوري روغن زيتون همراه غذا يا سالاد مصرف كنيد.
- تا حد امكان مصرف گوشت قرمز و چربيهاي حيوانی را كاهش دهيد و گوشت ماهی، مرغ و سويا را جايگزين كنيد.
- قبل از طبخ مرغ، پوست آن را كاملاً جدا كنيد.
- بيش از ۵-۴ عدد تخم مرغ در هفته چه به تنهايی و چه بهصورت كوكو مصرف نكنيد.
- پیاز و سیر از مواد غذایی هستند که بر فشار خون بالا موثر نیستند اما خوش طعم هستند و جایگزین هاي خوبی براي چاشنی های پر نمك و شور هستند.
- اولین و البته راحت ترین راه قدم زدن است. یکی از مهمترین نکاتی که در این مورد باید رعایت کنید این است که قدم زدن برای کاهش فشار خون باید قدرتی باشد و میزان آن باید تقریبا یک ساعت در روز باشد.
- کشیدن نفس عمیق می تواند کمک به سزایی به کاهش فشار خون شما کند. صبح بعد از بیدار شدن از خواب و شب ها قبل از رفتن به رخت خواب ۵ دقیقه نفس عمیق بکشید تا اکسیژن کافی وارد رگ های شما شده و فشار خون شما تنظیم شود.
- سیب زمینی یکی از بهترین راه های درمان فشار خون است. افرادی که فشار خون بالایی دارند باید روزانه به مقدار ۲ هزار تا ۴ هزار میلی گرم پتاسیم مصرف کنند. بهترین منبع برای بدست آوردن این پتاسیم سیب زمینی و یا گوجه فرنگی است.
- شکلات های تلخ منابع خوبی از ویتامین ها و همچنین مکمل های بدن هستند. محققان به این نتیجه رسیده اند که افرادی که بیشتر از شکلات تلخ استفاده می کنند رگ های خونی بسیار منعطف تری دارند و همچنین جریان خون در بدن آن ها روان تر است.
- روغن جامد را از سبد مصرف خانوار حذف کنید و به جای ان از روغن مایع استفاده کنید. (مثل روغن کانولا)
- یکی از روش های بسیار آسان و البته کاربردی برای کاهش فشار خون نوشیدن چای در طول روز است. دانشمندان پی برده اند افرادی که روزانه از سه لیوان چای استفاده می کنند کمتر دچار بیماری فشار خون می شوند و رگ های بازتری دارند.
- کار و مشغله های روزانه خودتان را کمتر کنید تا دچار استرس نشوید. یکی از دلایل به وجود آمدن فشار خون استرس است و البته کمتر کردن کار می تواند از این استرس نیز بکاهد و شما دیگر به فشار خون دچار نخواهید شد.
- شاید بسیار عجیب به نظر برسد اما افرادی که در خواب خروپف می کنند بیشتر دچار فشار خون می شوند. این افراد باید سریع تر به پزشک مراجعه کنند. خروپف باعث می شود تا راه نفس شما تنگ شده و سپس فشار خون شما بالا می رود.
- سویا یکی از موادی است که می تواند به شما در کاهش فشار خون کمک به سزایی کند. خوردن شیر سویا و یا استفاده از آن در غذا از جمله راه های استفاده از سویا است.
بیماران مبتلا به فشار خون بالا بایستی طبق نظر پزشک معالج در فواصل زمانی مشخص نسبت به اندازه گیری فشار خون خود اقدام کنند.
شش بیماری ناشی از فشار خون بالا
کنترل نکردن فشار خون بالا باعث بروز عوارض زیر در بدن می شود:
۱- حمله یا سکته قلبی
فشار خون بالا باعث سختی و افزایش ضخامت سرخرگ های خونی می شود (آترواسکلروز) که این امر باعث حمله قلبی، سکته قلبی و سکته مغزی می شود.
۲- آنوریسم
آنوریسم عبارت است از اتساع (باد کردن) یا بیرون زدگی دیواره یک سرخرگ در اثر ضعف دیواره سرخرگ. پمپ کردن خون در رگ ها علی رغم داشتن فشار خون بالا، باعث ضخیم شدن عضله قلب می شود. در نتیجه قلب به سختی خون را پمپ می کند و اصطلاحاً فرد دچار نارسایی قلبی می شود.
۳- تنگ و ضعیف شدن رگ های خونی در کلیه ها
در این حالت کلیه ها نمی توانند به درستی کار خود را انجام دهند.
۴- ضخیم شدن، تنگی و یا پارگی رگ های خونی در چشم ها
در این حالت بینایی فرد کم می شود.
۵- سندرم متابولیک
سندرم متابولیک یکی از اختلالات مربوط به متابولیسم بدن است که شامل افزایش اندازه دور کمر، تری گلسیرید خون بالا، کاهش کلسترول خوب یا HDL ، فشار خون بالا و افزایش هورمون انسولین است.اگر فشار خون فرد بالا باشد، احتمال ابتلا به سایر اجزای این سندرم زیاد است. هر چقدر اجزای بیشتری از این سندرم را داشته باشید، بیشتر دچار دیابت، بیماری قلبی و سکته می شوید.
۶- مشکل حافظه و یادگیری
فشار خون بالا روی توانایی فکر کردن، یادآوری و یادگیری فرد تأثیر می گذارد.
عالی بود ، ممنون .