فهرست مقاله
مراقبت از سوند ادراری مثانه موضوعی است که لازم است توسط پرستار به بیمار و مراقب بیمار در منزل آموزش داده شود. امروزه تعدادی از بیماران بنا به دلایل مختلف با سوند ثابت ادراری از بخش و بیمارستان ترخیص می شوند. این سوند تخلیه ادرار، گاه لازم است روزها و یا حتی ماه های متمادی در مثانه بیمار باقی بماند.
اگرچه تمام بیماران و همراه مراقب بیمار در هنگام ترخیص آموزش های لازم را دراین خصوص دریافت می نمایند اما لازم است منبعی معتبر و دائمی جهت یادآوری این نکات مراقبتی و پرستاری از بیمار در اختیار داشته باشند تا بتوانند به بهترین وجه و به دور از عوارض و خطرات احتمالی از علی رغم داشتن سوند ادراری به زندگی عادی خود ادامه دهند. به همین دلیل این مطلب آموزشی تقدیم این دسته از عزیزان می گردد.
برای چه مقاصدی سوند ادراری را جایگذاری میکنیم؟
جایگذاری سوند ادراری در بیماران برای مقاصد تشخیصی و درمانی انجام می گردد. در جنبه درمانی می توان از سوند برای تخلیه مثانه در بیمارانِ دچار احتباس ادراری حاد یا مزمن که در نتیجه بند آمدن مجاری ادراری ایجاد می شود، استفاده نمود.
در بیماران مبتلا به هماچوری (وجود خون در ادرار) ممکن است سوند گذاری و سپس شستشو برای خارج کردن خون و لخته ها از مثانه لازم گردد. در جنبه تشخیصی نیز می توان از جای گذاری سوند ادراری جهت گرفتن نمونه ادرار غیر آلوده برای آزمون میکروب شناسی، اندازه گیری برونده ادراری در بیماران، یا در طی اقدامات جراحی و یا اندازه گیری حجم ادرار باقی مانده پس از ادرار کردن استفاده کرد.
چند نکته برای بیمارانی که از سوند ادراری استفاده میکنند
- جهت جلو گیری از عفونت، (در صورتیکه از طرف پزشک معالج محدودیت مصرف مایعات ندارید) مایعات فراوان بنوشید.
- اگر تصادفاً سوند شما خارج شد یا نشت ادرار داشت، جهت جایگزینی مجدد سوند، هرگز خودتان هیچگونه اقدامی انجام نداده و حتماً از مراکز معتبر ارائه دهنده خدمات پرستاری در منزل درخواست اعزام کارشناس مجرب پرستاری نمایید.
- همیشه دستهایتان را قبل و بعد از مراقبت از سوند بشویید.
- بهمنظور کاهش خطر عفونت، کیسه ادرار را هر ۸ ساعت یکبار تخلیه نمایید.
- اگر ظرف ۸-۶ ساعت ادرار به داخل کیسه جریان نیافت و مطمئن شدید که سوند شما پیچ خوردگی نداشته و یا خم نشده است به مرکز مشاوره و ارائه خدمات پرستاری در منزل خود اطلاع دهید و در صورت عدم دسترسی به مراکز اورژانس بیمارستان مراجعه نمائید.
- از کشیدن یا جدا کردن لوله تخلیه ادرار خودداری نمایید. زیرا باعث خونریزی یا آسیب به مجرا می گردد.
- هنگام راه رفتن، لوله تخلیه را در دست خود حلقه کنید و کیسه ادراری را پایین تر از مثانه نگه دارید یا از سمت داخل با گیره به شلوار خود بیاویزید. در هر حالت کیسه متصل به سوند باید پائین تر از سطح مثانه بیمار قرار گیرد.
- پوست اطراف سوند را حداقل دو مرتبه در روز با آب و صابون بشویید، تا هرگونه ترشحات و نشت ادرار تمیز شود. سپس محل را کاملاً خشک کنید.
- جهت جلوگیری از کشیده شدن احتمالی سوند می توانید آن را با یک تکه چسب ضد حساسیت به بدن خود بچسبانید و یا از نگهدارنده سوند مطابق شکل استفاده نمایید.
- جهت پیشگیری از آلودگی، از جدا کردن لوله ادرار از کیسه ادراری جداً خودداری کنید.
- هنگام دراز کشیدن روی تخت، کیسه ادرار را طوری که مسیر آن فاقد هرگونه پیچ خوردگی یا تا شدگی باشد، به آویز مخصوص کیسه ادراری در پایین تخت آویزان کنید.
- هرگز کیسه ادرار را روی شکم خود قرار ندهید.
- به زمان خارج کردن سوند که توسط پزشک معالج شما تعیین می گردد توجه نموده و در تاریخ مقرر از مرکز مشاوره و ارائه خدمات پرستاری در منزل خود، درخواست اعزام کارشناس مجرب پرستاری نمایید.
- خارج کردن سوند یک کار تخصصی بوده و لازم است حتماً توسط پرستاران آموزش دیده انجام گردد. از مراجعه و اطمینان به افراد فاقد صلاحیت و آموزش کافی و مراکز نامعتبر به این منظور خودداری کنید.
- مراکز مشاوره و ارائه خدمات پرستاری در منزل دارای مجوز فعالیت از وزارت بهداشت بوده و تحت نظارت می باشند. شما با مراجعه به سایت دانشگاه علوم پزشکی محل سکونت خود لیست مراکز معتبر را مشاهده خواهید نمود.
- مجدداً تاکید می گردد که هر گونه اقدام به کشیدن و سعی در خارج کردن سوند بدون دستور پزشک و یا توسط افراد غیر مجاز و آموزش ندیده بسیار خطرناک بوده و ممکن است منجر به خونریزی و پارگی مجرای ادراری شده و چه بسا منجر به اعزام بیمار به اتاق عمل و انجام عمل جراحی ترمیمی گردد.
مطالب عالی است
از توجه و اظهار لطف شما سپاسگزارم
سوندهایی اومده در بازار که بدون آنتی بیوتیک تا ۹۰ روز می تونن استفاده بشوند.
سوئدی هستند و نیازی هم به ژل ندارند.
لطفاً یک عکس یا یک تصویر از پاکت محصول یا سایت فروش آن یا حتی سایت کارخانه را در سایت قرار دهید با تشکر
سلام ببخشید جواب این سوال را می فرمایید
بیمار دارای سوند فولی در صورتیکه از احتباس ادراری و ناراحتی های مثانه شکایت کند اولین اقدام پرستاری چیست؟
لطفا پاسخ دهد کتاب برونر رو خودنم ولی جواب را پیدا نکردم
سلام اولین اقدام در این بیمار بررسی مسیر سوند و کیسه جمع کننده ادرار و اطمینان از صحت عملکرد سیستم درناژ مثانه است. چه بسا یک گرفتگی یا پیچ خوردگی کوچک موجب انسداد مسیر تخلیه ادرار و بدنبال آن احتباس ادراری و درد ناحیه مثانه گردد. بعد از اطمینان از باز بودن مسیر، در صورت عدم رفع مشکل شستشوی سوند فولی با استفاده از سرنگ پنجاه سی سی (مخصوص گاواژ) با سرم نرمال سالین به احتمال زیاد موجب باز شدن مسیر و تخلیه ادرار خواهد شد. دقت نمائید تا کل حجم ادرار بطور ناگهانی تخلیه نشود چون ممکن است موجب شوک شود.
چه عمل وحشتناکی هست. امیدوارم کسی نیازمندش نشه. حتما گذاشتنش خیلی درد داره. 😢 ادم چه موجود ضعیفی هستش. 😕 کاش درخت بودیم 😑
باسلام
مابیماری داریم که سوندداخلی بهش وصله ولی گاهی اوقات پیش میاد که بااینکه سوندبهش وصله ولی زیرش خیس میشه و ادرارپخش میشه روی تخت.چطور ممکنه اونم وقتی که لوله ی سوند بدون پیچ خوردگی وصل شده؟؟؟
ممنون میشم اگه توضیح بدین باتشکر
سلام ممکنه به دلیل کوچک بودن سایز سوند باشه. نوبت بعد که برای تعویض سوند مراجعه فرمودید این موضوع را با پرستار در میان بگذارید
سلام..این نگهدارنده سوند هستش؟
از کجا میشه تهیه کرد،خیلی گشتم اما کالاهای طب اصلا ندارن😭😭😭
اگر ممکنه راهنمایی کنین،خرید اینترنتیم باشه مشکلی ندارم
سلام،با عرض خسته نباشید خواستم بدونم اگر در طی سه روز دوبار سونداژ انجام بشه و بعد از دومین بار هنگام خارج کردن لوله سوند از مجرای اداری چند قطره خون خارج بشه علتش چی هست؟
با تشکر از سایت خوبتون،موفق باشید.
سلام و سپاس. مشاهده چند قطره خون اگر تکرار نشه مشکلی نیست و معمولا در اثر آسیب و تروما به مجرا حین سوندگذاری ایجاد میشه که با انتخاب شماره و سایز مناسب سوند و بهبود تکنیک سونداژ میشه از اون پیشگیری کرد
سلام ببخشید من ۲ روزه توی سوند فقط خون هستش ایا خطرناکه باید چیکار کنم علتش چیه…
سلام این اتفاق طبیعی نیست و باید به پزشک یا اورژانس بیمارستان مراجعه کنید. پزشک ضمن توجه به رنگ و حجم ادرار، داروهای مصرفی، تغذیه بیمار و علت سونداژ ممکنه درخواست آزمایش ادرار برای بررسی بیشتر بده
من یک هفته هست که سوند دارم بخاطر جراحی لیزر تنگی مجرای ادرار امروز شلنگ سوند از سر سوند جدا شد من جا زدم ولی ادرار داخل شلنگ سوند نمیاد چکار باید بکنم
سلام باید مسیر سوند و رابط ها (شیلنگ ها) و کیسه ادرار از نظر عدم پیچ خوردگی و باز بودن و مثانه هم از نظر پر یا خالی بودن کنترل شود و حجم ادرار حداقل 30 میلی لیتر در هر ساعت باشد
سلام من سنگ مثانه داشتم با لیزر خردش کردن. ولی الان میبینم از بغل شلنگ سوند از داخل مجرا داره میاد علت چی میتونه باشه
سلام خروج سنگ ریزه و خونابه بودن ادرار بعد از عمل سنگ شکن لیزر اگر مشکلی براتون ایجاد نکرده ، طبیعی هست و بتدریج برطرف خواهد شد. اگر ادامه داشت و یا با درد و احتباس ادرار مواجه شدید با پزشک معالج خودتون تماس بگیرید
سلام خسته نباشید پسر من یک سال و نیمشه عمل هیپوسپادیاس انجام داده و الان سوند بهش وصله ولی از زمانی که از بیمارستان ترخیص شده که یه دوازده ساعتی میشه ادرارش کاملا خونیه و الان لخته شده و داخل کیسه ادرار نمیره چیکار باید بکنم؟؟؟
سلام این مشکل یک مورد اورژانس هست و باید سریعا با پزشک معالج تماس گرفته و به بیمارستان مراجعه بفرمائید
سلام
پدر بنده دو هفته پیش از بیمارستان مرخص شد
به دلیل ضعف تو راه رفتن سوندشو بدون اطلاع دادن به پرستارها خارج نکرد
الان سوندش وصله
آیا خطر داره؟
نیازی به مصرف آنی بیوتیک نداره؟
میتونه فعلا خارجش نکنه یا زودتر باید خارجش کرد؟
سلام وقت بخیر سوند ادراری معمولا بعد از دو هفته باید خارج یا تعویض بشه در غیر ابینصورت باعث عفونت ادراری خواهد شد
سلام اکه مشکل یا توصیه خاص پزشکی ندارند ، هر دو هفته یکبار باید تعویض بشه
باسلام
پدر من سکته مغزی کردن .الان مدت ۴ ماهه.وسوند بهشون وصله امروز که خواستیم سوند رو عوض کنیم فهمیدیم زیر التشون چسبیده به بیضه سوراخ شده وسوند معلومه میشه راهنمایی کنیید چه باید بکنیم.ممنونم
سلام باید توسط پزشک ویزیت بشن
عالي بود دردمورد سونداژ
عالي بود دردمورد سونداژ.کاربردي و عالي بود
سلام خسته نباشید ضمن تشکر از مطالب آموزنده تون من پدرم یک ساله سوند فولی استفاده میکرده تا سایز 26هم رفته و دیگه جواب نداده سوند سیلیکونی سرکج دوراه 16براش گذاشتن تا ایندفعه عالی بود ولی بااینکه تازه تعویض شده ریزش ادراز از کنار سوند و سرآلت دارن ک خیلی زیادشده اکسی بوتینینم استفاده کرده بهتر نشد اگه راهی پیشنهاد کنین ممنونتون میشم