با فرارسیدن ماه مبارك رمضان پرسشهایی چون ممنوعیت روزهداری در اذهان خطور میكند بهویژه روزهداری برای آن دسته از مبتلایان كه براثر كمآبی و كم نوشی عارضه آنها تشدید میشود.
یكی از این موارد مبتلایان به سنگهای دستگاه ادراری از جمله سنگ كلیه است آنچه در ادامه میخوانید رعایت برخی نكات و توصیهها به این مبتلایان است.
برای پیشگیری از ساخته شدن سنگهای بعدی رعایت یكسری نكات و توصیههای كلی برای بیماران در روزهای عادی و روزهداری ضروری است.
آب و مایعات فراوان بنوشید بهطوری که حداقل دو تا سه لیتر ادرار در شبانهروز داشته باشید و رنگ ادرار کاملاً شفاف باشد. لازم نیست آب معدنی یا تصفیه شده مصرف کنید. مقدار آب مصرفی بسیار مهمتر از نوع آن است.
چای پررنگ و نوشابه مصرف نکنید اما چای کم رنگ اشکالی ندارد.
شکلاتهای کاکائویی، اسفناج و آجیل (مغز گردو و …) سنگسازی را تشدید میکنند چون حاوی مقادیر فراوانی اگزالات هستند بنابراین باید این مواد را کمتر مصرف كرد.
از نمک و غذاهای شور پرهیز کنید.
گوشت کمتر مصرف کنید. هم گوشت قرمز و هم گوشت سفید سنگسازی را تشدید میکنند به خصوص اگر سنگ شما از نوع اسیداوریکی باشد.
مصرف شیر و لبنیات دیگر در حد معمول اشکالی ندارد و حتی سنگسازی را کمتر هم میکند.
در صورتی که سنگ خود به خود دفع شده یا با سنگشکنی یا جراحی خارج شده است، باید به آزمایشگاه فرستاده شود تا جنس آن معلوم شود. پزشک بر اساس جنس سنگ دارو و رژیم های غذایی خاص آن سنگ را به شما توصیه خواهد کرد.
پیگیری با سونوگرافی سالانه یا هر شش ماه یکبار (بسته به نظر پزشک) لازم است.
متخصصان علم پزشکی بر این عقیدهاند: افرادی که تشکیل سنگهای ادراری در آنها فعال بوده و بیش از دو سنگ ادراری ظرف مدت 6ماه داشتهاند یا هماکنون دارای سنگ ادراری هستند، بهتر است در مورد روزه گرفتن احتیاط کنند.
نخوردن آب باعث ته نشین شدن مواد زائد در لولههای ادراری یا مثانه یا کلیه میشود و خطرات بعدی را برای فرد ایجاد میکند بنابراین به بیمارانی که کلیههای آنها به طور دائم سنگسازی میکند یا مبتلا به بیماری سنگ کلیه هستند، توصیه میشود برای روزه گرفتن با پزشک مشورت کنند چون در برخی بیماران دارای کلیه سنگساز، روزه میتواند سنگسازی را تشدید کند . جلال الدین رحمانی
سوپروایزر اتاق عمل بیمارستان دکتر لبافی نژاد