عمل قلب باز یکی از اعمال جراحی بزرگ محسوب می شود و نیاز به آمادگی خاص دارد، که توسط تیم پزشکی و پرستاری انجام خواهد شد.
آمادگی های قبل از عمل شامل :
آزمایشات خون ، نوار قلب ، اسپیرومتری ( تست وضعیت دستگاه تنفس ) ، سونوگرافی از عروق گردنی ، قطع برخی داروها مثل وارفارین با نظر پزشک می باشد.
شب قبل از عمل:
- دوش بگیرید و بدن خود را با صابون یا شامپو بدن بشویید . موهای زاید باید تراشیده شود. ( در مردان از ناحیه گردن تا مچ پا )
- شب قبل از عمل شام سبک میل کنید . از ۱۲ شب هیچگونه خوراکی یا نوشیدنی میل ننمایید.
- شب قبل از عمل یک داروی آرامبخش به شما داده میشود ، داشتن خواب خوب قبل از عمل جراحی بسیار مهم است.
- توسط پزشک متخصص بیهوشی قلب در شب قبل از عمل مجددا ویزیت خواهید شد.
صبح روز عمل و هنگام اعزام به اتاق عمل:
هرگونه وسیله خارجی اعم از ساعت ، دندان مصنوعی ، جواهرات ، گیره ، موبایل و… را تحویل همراهان خود دهید. خانم ها از مصرف هر گونه وسیله آرایشی ، اسپری ضد عرق و لاک ناخن خودداری نمایند. کلیه لباسها به هنگام اعزام به اتاق عمل خارج و لباس مخصوص پوشیده شود. لباسهای شخصی شما تحویل بستگان شما خواهد شد.
اتاق عمل را چگونه خواهید دید؟
هنگامی که وارد اتاق عمل می شوید شما را روی تخت مخصوص می خوابانند و وسایلی را به شما متصل می کنند تا ضربان قلب ، فشار خون و سطح اکسیژن شما را به طور مداوم اندازه گیری کنند. سپس با استفاده از بهترین داروهای بیهوشی اقدام به بیهوش نمودن شما مینمایند. از این لحظه به بعد شما بیهوش خواهید بود. سپس برای شما لوله تنفسی ، لوله ادراری و یک مسیر وریدی در ناحیه گردن یا دستهای شما برقرار می گردد. کلیه علایم حیاتی شما توسط دستگاههای مخصوص کنترل می گردد.
روش جراحی قلب :
ابتدا با برش جراحی روی ساق پای شما یک یا دو ورید (رگ پیوندی) جهت پیوند به رگهای قلب خارج می شود. سپس برش جراحی در وسط سینه و روی استخوان جناق داده می شود . سپس جراح رگهای پیوندی را به شریان قلبتان پیوند می زند. بر اساس میزان و محل درگیری رگهای قلبتان شاید بیش از یک پیوند برای شما انجام شود.
طول مدت جراحی :
عمل جراحی شما بین ۴ تا ۵ ساعت طول می کشد که بستگی به تعداد رگهای پیوندی دارد.
عوارض احتمالی عمل :
شامل خونریزی ، عفونت محل زخمهای جراحی ، بروز لخته های خونی در عروق اندام ها . خوشبختانه احتمال بروز این عوارض بسیار کم است.
بخش مراقبتهای ویژه ( آی سی یو ) :
بعد از اتمام عمل شما به بخش مراقبتهای ویژه منتقل می شوید . در این بخش فشار خون ، تعداد تنفس ، سطح اکسیژن ، درجه حرارت و نوار قلب شما به طور مداوم بررسی می شود. پس ار آنکه وضعیت شما به ثبات نسبی رسید و به هوش آمدید ، صدای صحبت و نیز صداهای عجیبی میشنوید. سرو صداها مربوط به دستگاههای اطراف شماست. وضع شما مرتب بررسی می شود. تا زمانی که لوله تنفسی در گلوی شماست قادر به صحبت نیستید . وقتی شما هوشیارتر شده و خودتان تنفس کنید ، لوله تنفسی خارج میشود و برای مدتی به وسیله یک ماسک ، اکسیژن دریافت می کنید. ممکن است مدت کوتاهی به علت وجود لوله تنفسی ، در گلو احساس سوزش داشته باشید ، که با گذشت زمان برطرف خواهد شد. ممکن است احساس کنید مثانه شما پر است و نیاز به ادرار کردن دارید. نگران نباشید زیرا برای شما سوند تخلیه ادرار قرار داده شده است.
بعد از آنکه لوله تنفسی خارج شد هر دو ساعت سرفه کرده و تنفس های عمیق داشته باشید. این کار کمی سخت است ، ولی برای خروج خلط از ریه ها و جلوگیری از ذات الریه بسیار مهم است. به علت داروهایی که گرفته اید در دهانتان احساس خشکی می کنید . پرستار لبهای شما را با آب مرطوب می کند. مصرف بیشتر مایعات موجب استفراغ شما خواهد شد.
روز دوم :
وقتی وضعیت شما به حد کافی تثبیت شد پرستار به شما کمک خواهد کرد در تخت خود بنشینید و پاهایتان را از لیه تخت آویزان نمایید. اگر این حالت را تحمل کنید شاید حتی لحظاتی بتوانیدکنار تخت بایستید یا دریک صندلی بنشینید. وقتی نشسته اید پاهایتان را روی هم نیندازید. بدون کمک هرگز به تخت بر نگردید. ب
رای کاهش تورم پاهاو بهبود خونرسانی ممکن است نیاز به پوشیدن جورابهای واریس داشته باشید.
در روزهای بعد کماکان به تنفس عمیق و سرفه ادامه دهید. دستگاه مخصوصی برای کمک به تنفس های عمیق در اختیارتان قرار می گیرد. لوله های موجود در قفسه سینه شما ممکن است تا ۲-۱ روز دیگر باقی بمانند.
رژیم غذایی بعد از عمل در بیمارستان :
روز اول بعد از عمل معمولا چندین ساعت تغذیه شما منحصر به سرم می باشد و به تدریج برحسب تحمل شما ابتدا رژیم مایعات شروع می شود و به تدریج غذای نیمه جامد و جامد داده خواهد شد.
نکات مهم پس از عمل:
هیچ گاه پشت سرهم و سریع نفس نکشید و یا سرفه نکنید. موقع ایستادن و راه رفتن کمر وسینه خود راصاف نگه دارید و قوز نکنید. با اجازه پزشک شروع به راه رفتن کنیدو هرروز بیشتر راه بروید. موقع تغییر وضعیت یاورزش مواظب سیمها و لوله های متصل باشید.درصورتی که محل زخم جراحی شما خیس شد یا پانسمان جدا شد پرستار را مطلع کنید.
ارسال مطلب از: خانم ملیحه قزوینی (کارشناس پرستاری)
منبع : دکتر حسین منتظر قایم . جراحی قلب باز