مطالب تصادفی
هنر ما را به گونه اي رويايي از درد هستي رها مي سازد.
خوش آمدید - امروز : سه شنبه ۱۰ اسفند ۱۳۹۵
خانه » آموزش بيمار » آشنائی با دیابت

اطلاعیه سایت

Nursing is the protection, promotion, and optimization of health and abilities, prevention of illness and injury, facilitation of healing, alleviation of suffering through the diagnosis and treatment of human response, and advocacy in the care of individuals, families, groups, communities, and populations.

آشنائی با دیابت

آشنائی با دیابت

مقدمه

اگر شما تازه متوجه شده اید که مبتلا به مرض قند یا همان دیابت هستید فکر نکنید که حالتان خیلی خراب است و دیگر نمی توانید مثل گذشته از زندگی لذت ببرید. میلیون ها نفر در سراسر جهان به مرض قند مبتلا هستند و اکثر آنها به زندگی طبیعی و فعال خود ادامه می دهند. بعضی از این افراد بیش از ۵۰ سال است که به این بیماری دچار شده اند.
با پیشرفتهایی که در تشخیص و درمان این بیماری در طی سالیان اخیر صورت گرفته است، دورنمای این بیماری برای افرادی که دچار آن هستند نسبت به قبل بهتر شده است. امروزه پزشکان، بیماران را تشویق می کنند که برای سلامت خود، مسئولیت بیشتری را به عهده بگیرند، از رژیم غذایی مناسبی پیروی کنند و برای ارزیابی بیماریشان، هرچند وقت یکبار اقدام به آزمایش خون و ادرار نمایند. ما در این کتاب به زبانی ساده و قدم به قدم تمام چیزهایی را که شما باید درباره مرض قند بدانید توضیح خواهیم داد تا شما با اطمینان بیشتری به کنترل مرض قندتان بپردازید.
مرض قند یا دیابت از قدیمی ترین بیماریهای شناخته شده بشر است. نام کامل آن “دیابت ملیتوس” (Diabetes Mellitus) دارای ریشه یونانی است به معنای قند و سیفون، که توصیف کننده آشکارترین علامت این بیماری می باشد و آن عبارتست از خروج مقدار زیادی ادرار شیرین، زیرا ادرار این بیماران به علت داشتن مقادیر زیاد قند (گلوکز) شیرین می باشد. تعاریف زیادی از این بیماری در بین ایرانی ها، هندی ها و مصریان باستان وجود داشته است اما تنها حدود صد سال است که درک بهتری از این بیماری بوجود آمده است.در اواخر قرن ۱۹ میلادی، دو پزشک آلمانی که بر روی لوزالمعده تحقیق می کردند، متوجه شدند که لوزالمعده غده بزرگی در بدن است که در پشت معده قرار دارد. در سال ۱۹۲۱ سه دانشمند کانادایی موفق به کشف یک ماده اسرارآمیز که از لوزالمعده ترشح می شود شدند و نام آن را انسولین گذاشتند. آنها متوجه شدند که انسولین از گروهای سلولی کوچکی در لوزالمعده که به آن جزایر لانگرهانس لقب دادند ترشح می گردد. هنگامی که انسولین در سال ۱۹۲۲ برای درمان افراد مبتلا به آن به عنوان یک معجزه پزشکی نگاه می شد که می توانست آینده بیماران دچار مرض قند را دگرگون کند و جان بسیاری از جوانان مبتلا را نجات دهد.
۳۰ سال بعد از آن تاریخ، مشخص گردید که یک نوع دیگری از بیماری قند وجود دارد که می توان با خوردن قرص، قند خون را پایین آورد. این کشف باعث شد که پزشکان متوجه شوند که بیماری قند دو نوع است و باید آنها را از یکدیگر تشخیص داد.
نوع ۱ مرض قند یا نوع وابسته به انسولین

 بیشتر در جوانترها دیده می شود. بیماران مبتلا به نوع ۱ باید بطور منظم انسولین تزریق کنند.
نوع ۲ مرض قند یا نوع غیر وابسته به انسولین

در سنین میانسالی و بالاتر بیشتر دیده می شود و می توان میزان قند خون را با خوردن قرصهای پایین آورنده قند خون کنترل نمود یا اینکه فقط با پیروی از رژیم غذایی، اقدام به پایین آوردن قند خون کرد

دیابت چیست ؟

طبق برآورد فدراسیون بین المللی دیابت ,درسال ‏۲۰۰۳ ‏,‏۱۹۴ ‏میلیون دیابتی درسراسرجهان زندگی می کنندوتخمین زده می شودکه درسال ‏۲۰۲۵ ‏این تعدادبه ‏۳۳۳‏میلیون نفربرسد‏.‏ باتوجه به اینکه دیابت برای سلامتی جهانیان یک تهدیداست,می توان گفت که بالغ بر‏۶/۳ ‏درصدازجمعیت جهان بادیابت زندگی می کنند‏.‏

درحال حاضردیابت چهارمین علت مرگ ومیردربیشترکشورهای توسعه یافته است ‏.‏
دیابت یک بیماری مزمن است که وقتی پانکراس (لوزالمعده ),انسولین تولید نمی کندیاوقتی که بدن نمی تواندازانسولین تولیدشده استفاده موثرکنداتفاق می افتد‏.‏ توقف تولیدانسولین یااستفاده نکردن ازانسولین هردوباعث افزایش گلوکز درخون می شود‏.‏

دیابت دونوع اصلی دارد:

افرادی که دیابت نوع اول دارند یعنی مقدارخیلی کمی انسولین تولیدمی کنند و یا اصلا انسولینی در بدنشان تولید نمی شود و لازم است که برای ادامه زندگی انسولین تزریق کننداین نوع دیابت بیشتردرکودکان و نوجوانان است ‏.‏

نوع دوم دیابت افرادی هستندکه نمی توانندازانسولین استفاده موثرکنند آنهامی توانندبیماریشان راتنهاباتغییرروش زندگی کنترل کنندومعمولا بیشتربه داروهای خوراکی نیازدارند و کمت ربه انسولین ‏.‏ نوع سوم دیابت دربعضی مواردحاملگی اتفاق می افتد, اما معمولاپس از حاملگی برطرف می شود‏.‏ قابل ذکراست ,طبق آماربیش از‏۹۰ ‏درصدازموارددیابت درجهان دیابت نوع دوم است ‏.

علایم دیابت نوع اول

تشنگی بیش ازحد,گرسنگی دایمی ,تکررادرار,کاهش وزن ناگهانی ,خستگی مفرط وتاری دیدمیباشد‏.‏

ممکن است افرادمبتلابه دیابت نوع دوم علایم مشابهی داشته باشند,امااین علایم کمترظاهرشود,اکثراافرادمبتلابه این نوع دیابت علایمی ندارندو فقط بعدازچندسال به واسطه بیماری دیگری متوجه آن می شوند‏.‏ دیابت بیماری مزمنی است که درطول زندگی فردبایددقیقاکنترل شود,بدون مراقبت صحیح ,قندخون می تواندبالابرودکه این امردردرازمدت به بدن آسیب می رساندوباعث اختلال دربافت هاواندام های مختلف بدن می شود‏.‏ درکوتاه مدت وبلندمدت عوارض دیابت شامل بیماری قلبی وعروقی ,بیماری کلیه (نفروپاتی دیابتی ),بیماری اعصاب (نوروپاتی دیابت )وبیماری چشم (رتینوپاتی دیابتی)می گردد‏.باتوجه به اینکه بیماریهای قلبی وعروقی ناشی ازدیابت شامل آنژین صدری , حمله قلبی ,ایست قلبی وسکته مغزی می باشد,می توان گفت که بیماری های قلبی و عروقی بیشترین موردمرگ ومیردرافراددیابتی وعلت اول مرگ درکشورهای صنعتی است ‏.‏
همچنین نتیجه افزایش وپیشروی آرام پروتیین درادرار,عاقبت منتج به نارسایی کلیه می شود‏.‏
این اتفاق معمولاسال هابعدازاولین تشخیص دیابت رخ می دهد و اگر فشار خون وقندخون درست کنترل شود این اتفاق به تاخیرمی افتد‏.‏ دربیشتر کشورهای توسعه یافته درحال حاضر دیابت علت بیشترین موارد نارسایی کلیه ,وابستگی به دیالیز یا پیوندکلیه است ‏.‏ بااشاره به اینکه دیابت می تواندعامل صدمه زدن به رشته های اعصاب شود, می توان گفت که کرخی وبی حسی پاها شایع ترین علامت بیماری اعصاب بوده که در اثر آسیب به اعصاب پا ایجادمی شود‏.‏ نوروپاتی یابیماری های اعصاب درپاره ای ازمواردمی تواندبه دردهای شدید منجرشودامابیشترمواقع بدون دردپیش می رود‏.‏درنتیجه نبودعلایم نوروپاتی دیابتی احتمال زخم پا یا قطع عضو وجود دارد‏.‏ همچنین دیابت بیشترین علت نابینایی درافراد جوان و کارآمد درجهان توسعه یافته نیزمی باشد‏.‏ به نظرمی رسدعوامل خطردرابتلابه دیابت نوع اول دوعامل ژنتیکی ومحیطی باشد,عوامل محیطی مانندویروس هاوبرخی موادغذایی می توانند عاملی برای ابتلا به دیابت نوع اول باشند اگرچه اثرآن ها کامل ابه اثبات نرسیده است ‏.‏ عوامل خطر در ابتلا به نوع دوم دیابت نیزاضافه وزن وچاقی ,بی تحرکی,رژیم غذایی باچربی بالاو فبیرکم ,نژاد,سابقه فامیلی ,سن ووزن کم هنگام تولد است ‏.‏ هر چه بیشتر فردی عامل خطرداشته باشدبیشتردرمعرض خطرابتلابه دیابت می باشد‏.‏ گفتنی است ,خطرابتلابه دیابت درمردهاوزن هاهمراه باافزایش وزن به شدت روبه افزایش است ‏.‏ افزایش شیوع دیابت نوع دوم درهمه دنیابخصوص درکشورهای درحال توسعه گروه های خاص وکودکان نوعی اعلام خطراست که اغلب ناشی ازاضافه وزن است ‏.‏ روزجهانی دیابت که ‏۲۱‏آبان ماه امسال برگزارمی شودبراضافه وزن وچاقی متمرکزشده ,که یکی ازعوامل اصلی خطردربروزدیابت نوع دوم می باشد‏.‏ هدف ازاین فعالیت انتقال ساده وارزان پیام تغییرروش زندگی است ,مثل افزایش فعالیت جسمی وعادت های غذایی صحیح که خودمی توانددرمقابله با عواقب جدی فردی واجتماعی دیابت بسیارموثرباشدودرنهایت ازشیوع دیابت جلوگیری کند‏.

علل شایع شیوع دیابن نوع ۲ عبارتند از:

ناکافی‌ بودن‌ انسولین‌ تولید شده‌ از لوزالعمده‌ برای‌ حفظ‌ کار طبیعی‌ سلول‌های‌ بدن‌ ،اختلال‌ در استفاده‌ از انسولین‌ در سلول‌های‌ بدن‌ به‌ علل‌ نامعلوم‌ .عوامل افزایش دهنده این بیماری عبارتند از:چاقی‌ در بزرگسالان‌ ،استرس‌ ،حاملگی‌ ، استفاده‌ از بعضی‌ از داروها، مثل‌ قرص‌های‌ ضدبارداری‌، داروهای‌ ادرارآور از نوع‌ تیازیدی‌، کورتیزول‌ یا فنی‌توئین‌

در چه شرایطی بیمار می بایستی به پزشک مراجعه کند:

اگر شما یا یکی‌ از اعضای‌ خانواده‌ تان علایم‌ دیابت‌ شیرین‌ را دارید.
اگر یکی‌ از موارد زیر هنگام‌ درمان‌ رخ‌ دهد:
ـ ناتوانی‌ در فکر کردن‌ همراه‌ با تمرکز
– ضعف
– تعریق
– رنگ‌ پریدگی
– تند شدن‌ ضربان‌ قلب
– تشنج
– اغما (ممکن‌ است‌ نشان‌دهنده‌ پایین‌ افتادن‌ قندخون‌ باشند). بلافاصله‌ کمک‌ بخواهید.
ـ بی‌حسی
– سوزن‌ سوزن‌ شدن
– یا درد در پاها یا دست‌ها
ـ عفونتی‌ که‌ در عرض‌ ۳ روز خوب‌ نشود.
ـ درد قفسه‌ سینه‌
ـ بدتر شدن‌ علایم‌ اولیه‌ علی‌رغم‌ پایبندی‌ به‌ درمان

علت ایجاد مرض قند

دلایل مختلفی برای کاهش تولید انسولین توسط لوزالمعده شناخته شده است و هر بیماری ممکن است به یکی از این دلایل دچار مرض قند شده باشد. این دلایل عبارتند از: وارثت (ژنتیک)، ابتلا به بیماریهای عفونی، شرایط محیطی و استرس.
عوامل ارثی

محققینی که بر روی دوقلوهای یکسان و خانواده بیماران مبتلا به مرض قند تحقیق می کنند کشف کرده اند که نقش عوال ارثی در ابتلای به هر دو نوع مرض قند اهمیت دارد. در دوقلوهای یکسان در صورتی که یکی از آنها به مرض قند نوع ۱ دچار باشد، ۵۰ درصد احتمال دارد که دیگری نیز به مرض قند مبتلا شود. اما در مورد مرض قند نوع ۲، اگر یکی از دوقلوها به این بیماری دچار شود، دیگر حتماً به بیماری مبتلا خواهد شد. بسیار مشکل است که پیش بینی کنیم که چه کسی بیماری را به ارث می برد. در تعدادی از خانواده ها این بیماری شدیداً بین افراد خانواده شایع است و این افراد استعداد زیادی در ابتلاء به این بیماری دارند. دانشمندان در این خانواده ها موفق به پیدا کردن چندین ژن شده اند که احتمالاً مسئول ایجاد این لوزالمعده را شروع کند که چندین سال بعد اثر خود را نشان دهد.
شرایط محیطی

افرادی که به مرض قند نوع ۲ مبتلا می شوند اغلب رژیم غذایی غیر متعادلی داشته و چاق هستند. بطور قابل توجهی، افرادی که از کشورهایی که مرض قند در آنجاها زیاد شایع نیست به کشورهایی مهاجرت می کنند که این بیماری در آنجا شیوع بیشتری دارد، آنها نیز در معرض خطر بیشتری برای ابتلای به این بیماری قرار می گیرند. تغییرات عمده در نحوه زندگی نیز می تواند احتمال ابتلاء یک شخص به دیابت را افزایش دهد. یک مثال خوب در این مورد، افراد جزیره نائورو می باشد. وقتی در این جزیره معادن فسفات کشف شد، مردم این جزیره پول یادی بدست آوردند و ثروتمند شدند. در نتیجه رژیم غذایی آنها نیز تغییر نمود و اضافه وزن پیدا کردند و بیشر از گذشته مستعد ابتلاء به مرض قند شدند.
تمام این موارد به اهمیت ارتباط بین رژیم غذایی، محیط زندگی و ابتلاء به مرض قند اشاره دارند. با اینحال هیچ ارتباط دقیقی بین بروز مرض قند و مصرف قند و شیرینی دیده نشده است.
مرض قند ثانویه

تعداد کمی از افراد هم وجود دارند که بروز مرض قند در آنها بعلت ایجاد بیماری دیگری در لوز المعده می باشد. برای مثال بیماری پانکراتیت (التهاب لوزالمعده) می تواند باعث تخریب قسمت بزرگی از لوزالمعده شود. بعضی از افرادی که به بیماریهای هورمونی دچار هستند مثل سندرم کوشینگ (افزایش تولید هورمون استروئید در بدن) یا آکرومگالی (افزایش تولید هورمون رشد در بدنت) ممکن است به عنوان یک عارضه جانبی از بیماری اصلی شان، به مرض قند نیز مبتلاء شوند. همچنین لوزالمعده می تواند بر اثر مصرف زیاد و طولانی مدت الکل نیز دچار آسیب شود.
استرس ها

گرچه بسیاری از افراد، وقوع ابتلاء به مرض قندشان را به بروز وقایع استرس زایی مثل تصادفات یا سایر بیماریها ربط می دهند اما اثبات یک ارتباط مستقیم بین استرس و مرض قند دشوار می باشد. توضیح این مسئله ممکن است در این حقیقت نهفته باشد که افراد، پزشکشان را به دلیل بعضی از وقایع استرس زا ملاقات می کنند و در همین ملاقات ها است که تصادفاً مرض قندشان تشخیص داده می شود.

مسئولیت کنترل مرض قندتان را خود به عهده بگیرید.

در این قسمت ما در مورد روش هایی که در کنترل مرض قند مورد بهره برداری قرار می گیرند سخن خواهیم گفت. این روش ها عبارتند از :

برنامه غذائی (رژیم غذائی)
فعالیت های فیزیکی
دارو در صورت نیاز
آزمایش های مکرر قند خون
آموزش

چرا کنترل بهتر مرض فند اهمیت دارد؟

قبل از اینکه در مورد اقذاماتی که شما می خواهید و باید انجام دهید سخنی بگوئیم باید اهمیت این اقدامات را گوش زد کنیم.

کنترل مرض قند به طولانی شدن عمر شما کمک میکند و از حوادث و پیشامدهای ناگوار ناشی از عدم کنترل بهینه ( فوریت های مرض قند ، افزایش و کاهش شدید قند خون ) جلوگیری میکند. امروزه بسیاری از پزشکان بر این عقیده اند که کنترل بهتر مرض قند از پیدایش عوارض مزمن مرض قند مانند سکته های قلبی ، سکته مغزی عوارض کلیوی و از دست دادن بینائی جلوگیری نموده و یا حداقل بروز آنها را به تاخیر میاندازد.

ثانیا ، کنترل بهترین مرض قند رابه بهبود کیفیت زندگی شما کمک خواهد کرد.

مقاصد و هدف های درمانی در کنترل مرض قند:

کنترل علائم مربوط به مرض قند

احراز و نگهداری وزن بدنی مطلوب

شروع و ادامه فعالیت فیزیکی منظم در حد مطلوب

رساندن و نگه داشتن قند خون در حد نزدیک به طبیعی ( بین ۷۰ و ۱۴۰ میلی گرم)

نگه داشتن غلظت قند خون در حد طبیعی برای مدت های طولانی

دستیابی به احساس شادابی و حس به لجام کشیدن مرض قند

برنامه غذائی (رژیم غذایی)

برنامه غذائی مطلوب:

شما را قادر می سازد تا قند خونتان را خوب کنترل کنید.

توانائی بدن شما را به استفاده بهینه از انسولین افزایش می دهد. وعده های غذائی شما و مقدار نوع غذائی که در هر وعده میل می کنید چگونگی استفاده بدن از انسولین را تحت تاثیر قرار می دهد.

با انتخاب درست میزان کالری مور نیاز روزانه کنترل وزن بدن شما به سهولت امکان پذیر است.

به شما احساس تندرستی و شادابی می بخشد. سلامت عمومی شما از طریق مصرف مواد غذائی مناسب و عادت غذائی مطلوب تامین می گردد.

فعالیت فیزیکی (ورزش)

هنگامی که فردی سالم که به مرض قند دچار نیست، تمرینات ورزشی را انجام می‌دهد ترشح انسولین از لوزالمعده او کاسته شد و باعث می‌گردد که قند خون او بالا برود.
وقتی شما انسولین یا قرصهای سولفونیل اوره (مثل گلیبن کلامید یا کلرپروپامید) مصرف می‌کنید، میزان انسولین خون شما در هنگام تمرینات ورزشی افزایش می یابد و اگر انسولین را در دست یا پایی که تمرین ورزشی را با آن انجام می دهید تزریق نموده باشید، سرعت جذل انسولین سریعتر خواهد شد. همیشه اطرافیان شما و کسانی که با آنها ورزش می کنید باید از این موضوع آگاهی داشته باشند تا در صورت بروز واکنشهای هیپوگلیسمی (کاهش قند خون) بتوانند به شما کمک نمایند.

تمرینات ورزشی

وقتی که می خواهید تمرینات ورزشی را انجام دهید، شما می توانید با تنظیم و کم کردن مقدار انسولین یا قرصتان و یا با تنظیم در رژیم غذایی از بروز هیپوگلیسمی جلوگیری نمایید. مقدار انسولین تزریقی در چنین مواردی را می توان حتی تا نصف هم کاهش داد که بستگی به میزان شدت تمرینات ورزشی شما دارد. اما در مواردی که بطور غیر منتظره ای در یک تمرین ورزشی شرکت می کنید که این موضوع بیشتر در بچه ها اتفاق می افتد، مشکلات بیشتری بروز می کند چون از قبل اطلاعی در مورد آن نداشته اید تا میزان دارویتان را کم نمایید. در چنین مواردی برای جلوگیری از کاهش قند خون باید از یک نوشیدنی شیرین، بیسکویت یا شکلات استفاده نمود.
در صورتی که شما مراقب پایین رفتن قند خونتان باشید، هیچ دلیلی ندارد که در هر نوع تمرین ورزشی و در هر سطحی شرکت نکنید. فوتبالیستهای معروفی وجود دارند که با وجود ابتلاء به مرض قند، مشکلی در هنگام تمرینات ورزشی ندارند.
ورزش منظم در کنترل قند خون نقش کلیدی دارد. ورزش منظم:

* کنترل بهتر قند خونتان را به آسانی میسر میسازد. ورزش سبب میشود که بدن شما قند را براحتی و به سرعت بسوزاند.

* به کنترل وزن شما کمک میکند. ورزش و برنامه غذائی مطلوب دست در دست هم دستیابی و نگهداری وزن مطلوب را میسر می سازند.

* ورزش و فعالیت های جسمی سلامت و تندرستی کلی شما را بهبود می بخشد. ورزش منظم روزانه جریان خون را در بدن بهتر و کار قلب و ریه ها را تقویت می نماید.

* شادابی فیزیکی و روانی را موجب می شود

برنامه ریزی غذائی ( رژیم غذائی)

هیچ معالجه قطعی برای مرض قند وجود ندارد و این افراد باید همیشه تحت درمان بوده و بیماریشان را کنترل نمایند. اثرات درمان در هرفردی بستگی به نحوه اجرای دستورات پزشک توسط او دارد. با مرض قند می توان به سه روش برخورد نمود: (۱) با مصرف قرصهای پایین آورنده قند خون، (۲) با تزریق انسولین و (۳) با بکار بردن رژیمهای غذایی خاص.
درمان مرض قند با رژیم غذایی عبارتست از پیروی از یک برنامه غذایی سالم و نه اینکه خود را گرفتار رژیمهای غذایی بسیار محدود کننده و سخت نماییم. صرف نظر از اینکه به کدام نوع از مرض قند مبتلاء هستیم، رژیم غذایی باید در نظر گرفته شود. در مواردی که مرض قند نوع ۲ وجود دارد، ممکن است فقط با رژیم غذایی و بدون استفاده از قرص یا انسولین، قند خون به میزان طبیعی باز گردد.
با اینحال اگر شما به مرض قند نوع ۱ دچار هستید برای اینکه به بهترین حالت ممکن در کنترل میزان قند خونتان برسید نیاز دارید که در مورد تعادل مواد غذایی که می خورید با انسولینی که تزریق می نمایید مطالبی را بدانید.
قرصهای پایین آورنده قند خون برای کنترل مرض قند نوع ۲ بکار می روند و انواع مختلفی دارند که در فصلهای بعدی این کتاب بطور مفصل در مورد آنها صحبت خواهد شد.
همه بیماران مبتلاء به مرض قند نوع ۱ باید انسولین تزریق کنند اما فقط درصد کمی از افراد دچار مرض قند نوع ۲ مجبور به تزریق انسولین هستند.
رژیم غذایی
هنگامی که شما به مرض قند دچار هستید، نوع رژیم غذایی که پیروی می کنید به آن صورتی نیست که هر غذایی که جلوی شما گذاشتند شما نمی توانید بخورید. این رژیم غذایی به این معنی است که شما، بیشتر غذاهایی که برایتان مناسب است را باید بخورید و آنهایی که زیاد خوب نیستند را نخورید. گرچه چنین رژیم غذایی را همه افراد (چه مبتلاء به مرض قند باشند یا نباشند) باید پیروی کنند. با اینحال تفاوتی که خوردن سالم غذاها می تواند وقتی شما به مرض قند مبتلاء هستید برای سلامت کل بدن شما داشته باشد بسیار بیشتر از سایر افراد می باشد زیرا بدون این رژیم غذایی، داروهایی که مصرف می کنید زیاد مؤثر نخواهند بود.
غذا خوردن منظم
مطلب دیگری که باید بخاطر بسپارید این است که در صورتی که غذاهایتان را بطور منظم و سر ساعات خاصی مصرف نمایید کنترل قند خونتان راحت تر خواهد بود. اگر شما انسولین تزریق می کنید، احتمالاً پزشکتان در مورد اهمیت زمان غذا خوردن و تزیق انسولین به شما توضیحاتی خواهد داد و شما کم کم یاد خواهید گرفت که چگونه و چه مقدار غذا برای نیازهای انرژی تان مصرف نمایید.
این امر ممکن است در وحله اول برای کسانی که بطور شیفتی کار می کنند مشکل باشد اما با مشورت با پزشک یا متخصص تغذیه می توانند بر این مشکل غلبه کنند. بطور کلی شما باید هر ۳ یا ۴ ساعت یک وعده غذایی یا میان وعده غذایی میل نمایید. همچنین وقتی که در شبها هم کار می کنید ممکن است نیاز به مصرف یک وعده غذای اضافی داشته باشید.
غذاهای مناسب در یک رژیم غذایی سالم
یک رژیم غذایی متعادل می تواند به کنترل دیابت شما کمک کرده و شما را مطمئن سازد که داروهایی که مصرف می کنید بطور مؤثری عمل خود را انجام دهند. در اینجا چند غذا فهرست شده اند تا به شما نشان دهد که چه نوع غذاهایی را بهتر است که مصرف نمایید.
صبحانه:
– شیرخامه گرفته شد
– شیرین کننده های مصنوعی بجای قند و شکر
– غلات دارای فیبر زیاد
– نان سبوس دار
– چربی های غیراشباع
– مارمالاد یا مربای کم شیرین
– میوه ها
غذاهای اصلی (ناهار یا شام)
– شامل بعضی غذاهای نشاسته دار مثل نان، سیب زمیین، ماکارونی و برنج
– سبزیجات
– نخود و لوبیا
– مقادیر کمی گوشت بدون چربی یا ماهی بدون چربی (از سرخ کردن آنها پرهیز نمایید)
– میوه ها
– ماست کم چربی
میان وعده های غذایی
– در صورتی که می خواهید وزن خود را کم نمایید از خوردن زیاد این غذاها خودداری نمایید و بجای آنها میوه بخورید.
– ساندویچ یا نان تست همراه با مواد غذایی کم چرب
– غلات
– چیپس کم چربی
– بیسکویت بدون شکر
کنترل وزن
افرادی که بیماری دیابت آنها به تازگی تشخیص داده شده است ممکن است توسط پزشک به آنها توصیه شده باشد که مقداری از وزنشان بکاهند.
وقتی که رژیم غذایی جدید شما مشخص گردید، شما احتمالاً متوجه خواهید شد که با این روش، ثابت نگهداشتن وزن آسان خواهد بود. بخاطر داشته باشید که شما فقط هنگامی وزن کم خواهید کرد که کمتر از مقدار مورد نیاز بدن برای انجام فعالیتهای روزانه غذا مصرف نمایید.
اطلاعاتی که در صفحات بعدی این کتاب مطالعه خواهید کرد می تواند بعنوان راهنمایی برای تغذیه سالم و صحیح مورد استفاده قرار گیرد. هیچ دلیلی وجود ندارد که تمام افراد خانواده شما نتوانند از رژیم دیابتی شما استفاده کنند، اما اگر بعضی از افراد خانواده تان علاقه خیلی زیادی به خوردن غذاهای سرخ کرده یا غذاهای شیرین دارند، تغییر در رژیم غذایی آنها را باید به تدریج انجام دهید.

نکاتی برای کم کردن وزن
– از غذاهای پرچربی و سرخ کرده پرهیز نمایید.
– در هر وعده، غذهای کمتری را بخورید.
– از خرودن میان وعده های غذایی مثل چیپس و بیسکویت خودداری نموده و بجای آنها میوه بخورید.
– وعده های غذایی را سر وقت بخورید.
– تمرنات ورزشی بیشتری انجام دهید.

حفظ یک رژیم غذایی متعادل

همانگونه که تاکنون متوجه شده اید، شیوه خوب غذا خوردن به معنای خوردن ترکیبی از غذاهای خوب و سالم و کنار گذاشتن غذاهای مضر و زیان آور می باشد. اگر شما در مورد غذاهایی که می خورید اطمینان ندارید، می توانید با مشورت با یک متخصص تغذیه از او کمک بگیرید. با اینحال وقتی که شما به اصول صحیح غذا خوردن عادت کردید، این کار برای شما بسیار آسان خواهد شد.

هر وعده غذایی که مصرف می کنید باید موارد زیر در آن رعایت شده باشد:

– ۴۰ درصد غذای شما باید شامل غذاهای نشاسته ای و ترجیحاً انواع بافیبر زیاد باشد.

– ۴۰ درصد غذای شما باید حاوی سبزیجات، سالاد یا میوه باشد.

– باقی ۲۰ درصد غذای شما هم باید شامل منابع پروتئینی مثل گوشت، ماهی، تخم مرغ، حبوبات یا پنیر باشد.
با مصرف غذاهایی که نسبتهای فوق در آنها رعایت شده است، قند خون شما در وضعیت مناسب باقی خواهد ماند.

خوردن کربوهیدراتهای مناسب

کربوهیدراتها گروهی از مواد غذایی هستند که در بدن تجزیه شده و به گلوکز (قند خون) تبدی می شوند تا برای شما ایجاد انرژی کنند. دو نوع کربوهیدارت وجود دارد (۱) قندی و (۲) نشاسته ای.

کربوهیدراتهای قندی:

قند، شکر، شکلات، شیرینی، کیک، بیسکوئیتهای شیرین و نوشابه‌ها حاوی این نوع کربوهیدراتها می باشند. شما باید مصرف این نوع مواد غذایی را کنار بگذارید زیرا گلوکز آنها خیلی سریع وارد خون می شود و می تواند بطور ناگهانی قند خون شما را بالا ببرد. برای شیرین شدن چای یا مواد غذایی تان، می‌توانید از شیرین کننده های مصنوعی مثل قرصهای ساخارین که در داروخانه ها موجود است استفاده نمایید.

کربوهیدراتهای نشاسته‌ای:

نان، سیب زمینی، ماکارونی، برنج، غلات و میوه ها حاوی این نوع کربوهیدراتها می باشند. این مواد غذایی به آهستگی تجزیه می شوند و منبع خوبی برای ایجاد انرژی هستند، بنابراین از این مواد بطور منظم و در هروعده غذایی استفاده نمایید.

خوردن چربی ها مناسب

نوع چربی که ما مصرف می کنیم از اهمیت زیادی برخوردار است. دو نوع اصلی چربی وجود دارد: (۱) چربی های اشباع شده و (۲) چربی های اشباع نشده.

چربی های اشباع شده:

روغن هاو چربی های حیوانی که در گوشت، شیر، چربی و کره وجود دارند از نوع چربی های اشباع شده هستند. مصرف این نوع چربی ها می تواند سبب بروز مشکلاتی در گردش خون شود. همه افراد باید مصرف این نوع چربی ها را کاهش دهند.

چربی های اشباع نشده: این نوع از چربی ها کمی بهتر از نوع چربی های اشباع شده می باشند و خودشان به دو دسته تقسیم می شوند (۱) پلی و (۲) مونو.

چربی‌های اشباع نشده پلی: روغن آفتابگردان، روغن ذرت و مارگارینهای آفتابگردان حاولی این نوع چربی هستند.

چربی‌های اشبع نشده مونو: در روغن زیتون این نوع چربی وجود دارد که نسبت به بقیه انواع چربی ها بهتر است و می توان به جای آنها استفاده نمود.
بخاطر داشته باشید که تمام انواع چربی ها دارای کالرزی زیادی می باشند و بنابراین مصرف زیاد آنها منجر به افزایش وزن و چاقی می شود.
خوردن فیبرهای مناسب

فیبرهای غذایی به دو صورت (۱) محلول در آب (جذب سایر غذاها را در بدن کاهش می دهند و (۲) غیر محلول در آب (غیر قابل هضم بوده و به جلوگیری از یوبست کمک می کند) می‌باشند. مصرف فیبرهای غیر محلول در آب برای افاردی که می خواهند لاغر شوند بیسیار مناسب است.
شما باید حدود ۳۰ گرم در روز از فیبرهای غذایی استفاده نمایید. خوردن این فیبرها به روده شما کمک می کند که کار خود را بخوبی انجام دهد تا دچار یبوست نشوید. بعضی از انواع فیبرها مثل فیبرهای محلول در آب می توانند هم به کاهش قند خون و هم به کاهش کلسترول خون کمک زیادی نمایند. غذاهایی مثل لوبیا، نخود فرنگی، سوپ عدس و جوی دو سر دارای مقادیر زیادی فیبرهای محلول در آب هستند. غذاهایی همچون نان سبوس دارن میوه های پوست نکنده، آرد سبوس دار و برنج حاوی مقادیر زیادی از فیبرهای غیر محلول در آب هستند.

خوردن پروتئین های مناسب

پروتئین ها برای بدن ضروری می باشند. آنها در ترمیم بافتها و در رشد کودکان بسیار مؤثر هستند، اما شما نیاز ندارید هک بیش از مقداری که به آن احتیاج دارید مصرف نمایید. برنامه رژیم غذایی شما باید طوری باشد که ۱۲ تا ۱۵ درصد نیازهای انرژی روزانه تان از طریق مصرف پروتئین ها بدست آید. این پروتئین ها می توانند هم از طریق منابع گیاهی مثل نان، غلات، برنج، آرد و ماکارونی و هم از طریق منبع حیوانی مثل گوشت، تخم مرغ، ماهلی و لبنیات تأمین شوند. پروتئین های حیوانی نسبتاً دارای چربی و کالری بیشتری هستند اما فاقد کربوهیدرات می باشند. بنابراین در هنگام برنامه ریزی برای رژیم غذایی تان به این مسئله نیز توجه داشته باشید.

از نمک پرهیز کنید

خوردن مقادیر زیاد نمک برای ما مناسب نمی باشد و می تواند منجر به بالا رفتن فشار خون شود. سعی کنید که در آشپزخانه از مقادیر کمی نمک برای پختن غذاها استفاده نمایید و در سر سفره هم نمکدان نگذارید. بجای نمک می توانید در صورت لزوم از فلفل و ادویه جات برای بهتر کردن طعم غذاها استفاده نمایید.

ویتامین ها و مواد معدنی

اگر شما دارای یک رژیم غذایی متعادل هستید، نیازی نخواهید داشت که قرصها یا شربتهای ویتامینی یا دارای مواد معدنی مصرف نمایید، زیرا این غذاها به اندازه کافی دارای ویتامین ها و مواد معدنی می باشند. بعضی محققین عنوان کرده اند که کمبود بعضی مواد مثل کرومیوم و سلنیوم ممکن است در بروز مشکلات بیماری قند نقشی داشته باشند. با اینحال هیچ راهی وجود ندارد که مقادیر این عناصر را در بدن یا رژیم غذایی شما تعیین کند. احتمالاً بهترین کار این است که رژیم غذایی متنوعی داشته باشید تا مطمئن شوید که از همه ویتامین‌ها و مواد معدنی به اندازه کافی به بدنتان می رسد.

 

 

نمونه برنامه غذائی ظهر

یکشنبه  شنبه ظهر گروه غذائی / زمان
دو قاشق کره بادام زمینی یک تکه گوشت ، یک قاچ کوچک پنیر ۲ غذاهای پروتئینی
یک حلقه نان دو تکه کوچک نان ۲ غذاهای نشاسته ای
نصف لیوان شیر نصف لیوان ماست ساده یک لیوان ۲ شیرمیوه ها و سبزیجات
نصف یک موز کوچک نصف یک سیب متوسط ۱ چربی ها و روغن ها
یک قاشق سوپ خوری یک قاشق مارگارین ۱ ادویه جات، چاشنی ها
 

فعالیت فیزیکی (ورزش)

چرا نیاز به فعالیت فیزیکی (ورزش) دارید.

اگر چه فعالیت فیزیکی برای کلیه افراد مفید می باشد لیکن در مبتلایان به مرض قند دارای اهمیت ویژه ای است. اگر فعالیت فیزیکی به طور منظم انجام شود شما را قادر می سازد تا:

* قند خون خود را بهتر کنترل نمائید. در جریان ورزش بدن شما قند را سریعتر می سوزاند.

* با سوزاندن کالری بیشتر اضافه وزن خود را کنترل کنید. فعالیت فیزیکی ( ورزش) و رژیم غذائی دست در دست هم به شما کمک می نماید تا به وزن مطلوب دست یافته و آنرا ثابت نگه دارید.

* از سلامت عمومی بهتری برخوردار باشید.فعالیت فیزیکی روزانه به بهبود گردش خون و فشار خون شما کمک کرده و به بهتر شدن فعالیت قلب و ریتین می انجامد.

* از نظر جسمی و روانی احساس سلامت و شادابی کنید . فعالیت فیزیکی منظم میزان توان و انرژی شما را می افزاید و از فشارها و استرس های روزمره شما می کاهد.

چگونه میتوانید فعالیت فیزیکی مناسب برای خود انتخاب نمائید.

نکته مهم این است که از بین انواع متعدد فعالیت های ورزشی شما بتوانید ورزشی مناسب حال خود انتخاب کنید.به منظور کمک به شما برای انتخاب فعالیت ورزشی معمول همراه با تعداد کالری هایی که بدن شما می تواند در جریان هر یک از این فعالیت ها مصرف نماید نشان داده شده است.


میزان کالری که در جریان هر کدام از فعالیت های ورزشی معمول توسط بدن مصرف می شود.

کالری در ساعت کالری در دقیقه فعالیت ورزشی کالری در ساعت کالری در دقیقه فعالیت ورزشی
۴۸۰-۴۲۰ ۸-۷ *قدم زدن
( ۹کیلومتر در ساعت)
 * دوچرخه سواری
( ۱۸کیلومتر در ساعت)*اسکی روی آب
*تنیس یک نفره
۱۲۰ تا ۱۵۰ ۲-۲/۵ کارهای سبک خانه
۶۰۰-۴۸۰ ۱۰-۸ *دویدن
(۸ کیلومتر در ساعت)*دوچرخه سواری
(۲۰ کیلومتر در ساعت)
* اسکی
۳۰۰-۲۴۰ ۵-۴ *قدم زدن ( پیاده روی) ( ۵ کیلومتر در ساعت) * دوچرخه سواری( ده کیلومتر در ساعت)
۶۶۰-۶۰۰۶۶۰ یا بیشتر ۱۱-۱۰۱۱یا بیشتر *دویدن
(۱۰ کیلومتر در ساعت)*دوچرخه سواری
(۲۲ کیلومتر در ساعت)
*دویدن
(بیش از ده کیلومتر در ساعت)
۳۶۰-۳۰۰ ۶-۵ * دوچرخه سواری (۱۳ کیلومتر در ساعت) * والیبال * تنیس دو نفره
۴۲۰-۳۶۰ ۷-۶ *قدم زدن( ۶ کیلومتر در ساعت)
* اسکی روی یخ
* دوچرخه سواری
 (۱۶ کیلومتر در ساعت)

فوائد ومحسنات پیاده روی ( قدم زدن)

پیاده روی فعالیت فیزیکی مورد نیاز شما را تامین می کند. این فعالیت ورزشی نه تنها هزینه ای را به شما تحمیل نمی کند بلکه فاقد معایبی است که فعالیت های فیزیکی دیگر ممکن است در بر داشته باشند. فوائد و محاسن پیاده روی عبارتند از:

* پیاده روی نیازی به کسب مهارت و یا تهیه تجهیزات  گران قیمت ندارد. وسایل مورد نیاز عبارتند از : یک جفت جوراب کتانی و یک جفت کفش محافظتی خوب و مناسب.

*در هر مکانی می توان پیاده روی کرد. شما می توانید در مراکز خرید پارک ها و خیابانهای اطراف محل سکونت خود پیاده روی کنید.

* پیاده روی در هر مکانی امکان پذیر است.

* شما می توانید در جریان پیاده روی از تماشای دیدنی های مسیر راه پیمائی و از مصاحبت دوستان و همراهانتان لذت ببرید.

رعایت نکات زیر توصیه می شود:

۱- ورزشی را انتخاب نمائید که برایتان لذت بخش باشد.

۲- فعالیت بدنی را به آرامی آغاز کرده و در ابتدا روزانه ۵ تا ۱۰ دقیقه تمرین کنید و بتدریج مدت زمان فعالیت ورزشی خود را افزایش دهید.

۳- هر روز و در صورت امکان در یک وقت معین از روز ورزش کنید.

۴- از جوراب های کتانی استفاده کنید و کفش های محافظتی خوب و مناسب پای خود بپوشید.

۵- قبل و بعد از فعالیت ورزشی قند خون خود را اندازه بگیرید.

۶- اگر مبتلا به مرض قند نوع ۱ هستید و قند خون شما قبل از شروع ورزش بالای ۲۴۰ میلی گرم در صد می باشد با پزشک معالجتان مشورت کنید.

۷-نوعی قند سریع الاثر همراه داشته باشید تا در صورتی که قند خون شما شدیدا کاهش یافت برای جلوگیری از بروز علائم ناشی از آن مصرف کنید.(قرص یا ژل گلوکز ، شکلات)

۸- قبل ، حین و بعد از فعالیت ورزشی از ملیعات بدون قند به مقدار زیاد بنوشید.

۹- اگر دچار درد در پاها ، ساقها و یا سینه شدید هستید فورا ورزش را متوقف ساخته و به پزشکتان مراجعه کنید.

۱۰- جدولی تهیه کنید و زمان ، مدت و نوع فعالیت ورزشی روزانه را در آن ثبت کنید و در مراجعه به پزشک معالجتان آنرا ارائه نمائید.

نکات برجسته در حفظ سلامت کلی بدن

مواظبت از پوست

از آنجائی که بالا بودن قند خون و اختلال گردش خون می توانند مشکلاتی نیز در پوست ایجاد کنند مراقبت کافی از پوستتان اهمیت بسیاری دارد.

هر روز دوش بگیرید از صلبون های ملایم و آب ولرم استفاده کنید. برای نرم نگهداشتن پوست لوسیون های (محلولهای) مناسب بکار ببرید. تا آنجا که ممکن است از پوست خود محافظت کنید توصیه های زیر را به دقت بکار ببندید:

* از ایجاد خراش ، بریدگی و سایر ضایعات در پوست خود اجتناب کنید.
* در مواقعی که امکان دارد حین کار کردن دست های شما صدمه ببیند دستکش بپوشید.
* برای جلوگیری از آفناب سوختگی از محافظهای مناسب استفاده کنید.
* احتیاطات لازم برای جلوگیری از سرمازدگی را در موارد لزوم بکار ببندید.

صدمات وارده را سریعا درمان کنید. همه بریدگی ها و خراشها را با آب و صابون بشوئید و با یک باند خشک و استریل نمائید. در صورتی که بریدگی ها و کبودی های پوست شما در عرض ۲۴ ساعت علائمی از بهبود نشان ندهد یا عفونت پیدا بکند به پزشک خود مراجعه کنید. وجود عفونت را می توان با پیدایش قرمزی ، درد شدید ، گرمی ، تورم ، یا تراوش چرک از محل ضایعه تشخیص داد.

 

مراقبت از پا

اگر شخصی مرض قند داشته باشد مراقبت های ویژه ای از پا ضروری خواهد بود. وقتی که پیرتر میشوید گردش خون پاهایتان کمتر می شود این حالت مخصوصا وقتی شدید خواهد بود که شما مرض قند داشته باشید. از آنجائی که ممکن است عصب های پای شما حساسیت خود را نسبت به درد از دست بدهند امکان دارد متوجه آسیب هائی که به پاهایتان وارد می آید نشوید. شما می توانید با اجرای یک برنامه مراقبت های روزانه از پا از پیدایش مشکلات پا جلوگیری کنید. هر روز پاهای خود را وارسی کنید. هر چیز غیرطبیعی نظیر زخم ، تغییرات پا و انگشتان ( از جمله تغییر رنگ، درجه حرارت ، یا شکل ) و نشانه های عفونت را به پزشک خود اطلاع دهید.با آب و صابون ولرم هر روز پاهای خود را بشوئید. سپس بطور کامل پاها مخصوصا لابلای انگشتان را خشک کنید. برای نرم کردن پوست خشک از لوسیون لانولین یا کرم های نرم کننده استفاده کنید. البته لابلای انگشتان را خشک کنید.اگر پاهایتان عرق می کند می توانید از پودرهای پا نیز استفاده کنید.
در موقع کوتاه کردن ناخن های پایتان بجای اینکه گوشه های ناخن را تا ته بگیرید بگذارید نوک ناخنهایتان بصورت یک خط صاف باقی بماند. برحسب توصیه پزشکتان با یک سوهان مناسب نوک ناخن های خود را صاف کنید.
برای برطرف کردن میخچه یا پینه در پاهایتان از بکار بردن ابزارهای نوک تیز و حوله های شیمیائی یا داروهای خانگی پرهیز کنید. از کفش های چرمی راحت که به اندازه پایتان باشد استفاده کنید. هیچوقت پا برهنه راه نروید. از بطری های آب گرم ، بالشتک های حرارت زا یا سایر ابزارهای گرم کننده در گرم کردن پاهایتان استفاده نکنید. برای کمک به بهبود گردش خونتان هر روز ورزش کنید، ورزش های پا انجام دهید.

مراقبت از دندانها

از آنجا که عفونت های زیادی ممکن است در دهان شما پیدا شود مراقبت از دندانها اهمیت دارد. مسواک زدن روزانه در پیشگیری از عفونت های لثه و افتادن دندانها کمک خواهد کرد. داشتن مرض قند را از دندانپزشک خود مخفی نکنید چرا که اگر او از وضعیت شما مطلع باشد می تواند به مسائلی که ممکن است داشته باشید توجه مخصوص بکنید.

مراقبت از چشم:

مراقبت از چشم ها یکی از مهمترین قسمت های مراقبت های بهداشتی شما است زیرا کسانی که مرض قند دارند شانس بیشتری برای مبتلا شدن به مشکلات چشمی دارند. راهنمائی های زیر به شما کمک می کند تا از این مسائل پیشگیری کنید یا بروز آنها را به تاخیر اندازید. برنامه کنترل مرض قند خود را بدقت اجرا کنید ( رژیم غذائی ، فعالیت ، دارو ، اندازه گیری قند خون توسط خودتان و آموزش).
جهت معاینه چشم حداقل هر سال یک بار به چشم پزشک مراجعه کنید.
اگر علائم  اولیه ای از مشکلات چشمی پیدا کردید (در بینائی شما تغییر ایجاد شد) به چشم پزشک مراجعه کنید.
فشار خونتان را مکررا اندازه گیری و در صورت نیاز بدقت کنترل کنید.

در روزهای بیماری چه باید بکنید

در روزهائی که بیمار هستید لازم است جهت کنترل قند خود اقدامات بیشتری انجام دهید داروهای خود را بطور مرتب مصرف کنید حتی اگر قادر به خوردن غذا نباشید.
پزشک خود را از بیمار بودنتان مطلع سازید.
قند خون خود را بدفعات بیشتری کنترل کنید ( هر دو تا ۴ ساعت) . اگر قند خونتان از ۲۴۰ میلی گرم در دسی لیتر بالاتر شد ادرارتان را از بابت وجود کتون آزمایش کنید.
هر اندازه میتوانید استراحت کنید.
مایعات بیشتری بنوشید.
اگر نمیتوانید رژیم غذائی معمولی خود را مصرف کنید بجای کربوهیدراتها از مایعات (آب میوه ، نوشابه های ملایم معمولی) استفاده کنید.
قبل از آنکه بیمار شوید با پزشک یا مسئول آموزش مرض قند خود ملاقات کنید و برنامه های روز بیماری را یک بار مرور کنید.

نکات قابل توجه در موقع مسافرت
مدارک پزشکی که دال برداشتن مرض قند باشد را همیشه همراه داشته باشید. داروها ، انسولین ، و سرنگها را در کیف دستی خود در جائیکه براحتی در دسترس باشد بگذارید. نسخه های مربوط به تهیه داروها ، سرنگ و وسایل لازم برای اندازه گیری قند خون را همراه داشته باشید. غذا و مقداری قند سریع الاثر همراه داشته باشید. غذا و مقداری قند سریع الاثر همراه خود داشته باشید. پیشاپیش برای تغییر در وعده هائی غذائی خود برنامه ریزی کنید ( خصوصا وقتی به جاهای دوری که از نظر زمانی با محل سکونت شما تفاوت زیاد دارند مسافرت می کنید.) برای اندازه گیری قند خونتان نیز تدابیر لازم را بیاندیشید.

از قبل محل و چگونگی دسترسی به امداد پزشکی اورژانس را شناسائی کنید.

یادآوری

برنامه رژیم غذائی خود را بطور دقیق رعایت کنید.
برنامه فعالیت های روزمره خود را بدقت اجرا کنید.
داروهای خود را همانطوری که پزشک دستور داده مصرف کنید.
به طورمنظم قند خون خود را اندازه گیری کنید. در روزهائی که بیمار هستید دفعات اندازه گیری را بیشتر کنید.
هر جا که می خواهید بروید همیشه مقداری قند سریع الاپر همراه خود داشته باشید.
مدارک پزشکی که دلالت برداشتن مرض قند بکند را همیشه همراه ببرید.
سیگار نکشید.

در حالت های زیر با پزشک خود تماس بگیرید:

* بیمار باشید.
* قند خونتان خیلی بالا رفته باشد.
* در ادرار خود کتون پیدا کنید.
* حملات مکرر هیپوگلیسمی ( کم قندی) داشته باشید یا یک حمله کم قندی که منجر به بیهوش شدن شما شود پیدا کنید.
* زخمی داشته باشید که التیام پیدا نمیکند یا عفونت کرده باشد.

به اعضای خانواده و دوستان خود یاد بدهید چگونه:
* قند خون شما را اندازه گیری کنند.
* از کیت اورژانس گلوکاگون استفاده کنند.

با پزشک مسئول آموزش، پرستاران و سایر اعضای تیم مراقبت های بهداشتی خود مرتبا در تماس باشید. تا آنجا که می توانید به فراگیری بیشتر درباره مرض قند خود ادامه دهید. در یک انجمن دیابت عضو شوید . مسئولیت کنترل مرض قند خود را خود به عهده بگیرید. مطمئن باشید می توانید این کار را بکنید.

تصویر علائم اصلی دیابت

علائم اصلی دیابت

علائم اصلی دیابت

 

جهت دانلود مجموعه آموزشی دیابت (ویژه پرستاران) اینجا کلیک کنید.

اشتراک گذاری مطلب

راهنما

در این سایت شما به اطلاعات متنوعی در رابطه با پرستاری، مهارتها و علوم مرتبط با آن و نیز مطالب مرتبط با ارتقاء سلامت و بهداشت دست خواهید یافت. سوالات و نیازهای پرستاری خود را با ما درمیان بگذارید.

درباره irannurse.ir admin :

معادله امنیتی را وارد کنید: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

  • آموزش جامع پرستاری در دیالیز اولین اپلیکیشن تحت آندروید دیالیز- انواع دیالیز- مهارتهای پرستاری مورد نیاز- تغذیه در دیالیز- آموزش بیمار- کار با دستگاه دیالیز و...http://nurseghasemi.blog.ir
تمام حقوق مادی , معنوی , مطالب و طرح قالب برای این سایت محفوظ است - طراحی شده توسط پارس تمز

با خرید از فروشگاه سایت ضمن دریافت فایل های متنوع آموزشی به جمع هزاران حامی سایت پرستاران توانمند ایران بپیوندید

error: در صورت نیاز به دریافت این مطلب با ایمیل ما تماس بگیرید